По покана на Градската художествена галерия Цветолюб Цоков подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис.

На откриването дойдоха представители на Общинската администрация и съвет, близки и приятели на автора, който е роден през 1955 г. в ловешкото село Голям изво̀р, но от повече от четири десетилетия живее, работи и твори в гр. Мездра.

Сред тях бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, заместник-кметовете на общината инж. Николинка Кътовска, Цеца Костова и Нели Минева, секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева, дългогодишният началник на Локомотивното депо инж. Любомир Драганов и др.

Експозицията включва 12 живописни творби на Цветолюб Цоков - 7 пейзажа и 5 портрета, изпълнени с темперни, пастелни и маслени бои.

„Прави впечатление ясно изразеното му предпочитание към топлия, пастелен колорит и възможността на материалите, с които работи да пресъздават обектите с фини мазки и тънки живописни слоеве, подчерта при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. От картините му лъха спокойствие и умиротвореност.

Натюрмортите му пресъздават красотата и плодородието на българската градина, особено в работите „Есенни цветя и ябълки”, „Лейка с маргарити” и „Натюрморт с плодове”.

Пейзажите му подсказват годишните сезони с характерните за тях цветови хармонии. „Пролет” е разгърнато живописно платно, изпълнено в розово и зелено, като при него за по-силен ефект авторът е работил и с пастели. Във „Винаги заедно” и „Лещен” Цоков е запечатил прелестта на лятото. В жълто-червените краски на „Двама под дъжда” и „Есен в гората”, където топлата гама е освежена и с малко балансиращо зелено, е предаден третият годишен сезон. А картините „Етъра зиме” и „Морска буря” отразяват зимата, но ако в първия пейзаж се наслаждаваме на кроткото очарование и възрожденската обстановка, второто живописно платно пресъздава яростта на бурята и борещият се с нея платноход.

"Искам да поздравя автора на тези картини с откриването на поредната му самостоятелна изложба и да му пожелая още дълги години творческа енергия и сполука!“, каза в заключение Дамяновска.

От името на Община Мездра заместник-кметът инж. Николинка Кътовска поздрави Цветолюб Цоков с изложбата и му подари бутилка червено вино с пожеланието да продължи да твори и да радва с картините си почитателите на изобразителното изкуство.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра