На 5-ти февруари в Заседателната зала на Областна администрация – Плевен се проведоха консултации между партии и коалиции от партии за избиране на състав на Районната избирателна комисия в 15-ти МИР – Плевен за изборите за нов парламент, които ще се проведат на 2 април.

На квотен принцип, парламентарно представените партии имаха възможност да изберат състав за РИК-Плевен.

Областният управител на Плевен Иван Петков, който беше домакин на срещата поясни, че местата за членове РИК-Плевен са разпределени както следва: ГЕРБ-СДС – 4, Продължаваме промяната – 3, за ДПС 2 и за останалите партии и коалиции по едно място.

Той уточни, че броят на членовете на РИК-Плевен остава непроменен – 13, независимо, че мандатите за 15-ти МИР – Плевен намаляха с един и станаха 8.

Областният Иван Петков посочи още: "Всяка една от политическите партии отстоява своята позиция и настоява за удовлетворяване на своето предложение в РИК така, че ние продължаваме да работим конструктивно, да спазваме хронограмата, изпратена ни от ЦИК и да работим по подготовката за безпроблемното протичане на изборите на 2 април".

По време на консултациите, партиите не можаха да се обединят около една или няколко кандидатури. Участниците направиха две предложения за председател на РИК-Плевен, две за секретар, както и предложения за техни заместници.

Мястото за председател на РИК-15-Плевен беше оспорвано между Ярослав Димитров от Коалиция „ГЕРБ-СДС” и Николай Яков от „Продължаваме промяната. От „Продължаваме промяната” настояха, ако кандидатът им не бъде приет за председател, да заеме секретарското място в РИК.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен – за Айгюл Хасанова от квотата на ПП „Движение за права и свободи”, Тодор Славеев от ПП „Възраждане” и Петър Жеков „Демократична България - Обединение”.

За секретар на РИК-Плевен бяха предложени Яница Линева от ПП ДПС и Николай Яков от Коалиция „Продължаваме промяната”.

При тази ситуация, материалите от проведените консултации, заедно с подписан протокол ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия, която да определи председател, зам.-председатели и секретар на РИК в Плевен.

Окончателното решение на ЦИК за състав на Районна избирателна комисия – Плевен трябва да стане ясно до 10-ти февруари.

Радостин Василев от Продължаваме промяната коментира, че след като броят на мандатите за 15-ти МИР-Плевен намаля с един, политическите партии ще трябва да положат повече усилия в битката за оставащите мандати.

"Изработваме стратегия за изборите и смятам, че ще сме адекватни и нещата ще се получат. Дали ще бъда водач на листата за Плевен ще решат колективните органи на партията, но първо трябва да имаме съгласие с коалицията, по какъв начин ще бъде реализирана тази коалиция в област Плевен", каза Радостин Василев.

В консултациите участваха: Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Радостин Василев – Представител на „Продължаваме промяната” (ПП); Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Деян Петков - Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Илиан Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Данаил Раденцов – Представител на ПП „Възраждане”, Ивелин Първанов - Представител на ПП „Възраждане”; Захари Дончев - Представител на ПП „Възраждане”; Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България” Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България - Обединение”; Крум Пенчев Представител на КП„Български възход“ и Веселка Венкова Представител на КП„Български възход“.