Домашното насилие е по-сложно, отколкото много хора осъзнават. Не се ограничава до физическо насилие и може да се случи в много различни видове взаимоотношения.

Психотерапевтът Майра Мендес, лицензиран брачен и семеен терапевт, описва домашното насилие като модели на поведение, които се появяват в контекста на връзка, като например брачна връзка, домашно партньорство или дори съквартирант.

Поредна известна жена сподели, че е била насилвана от колега

Поведението се състои от много неща, от нападение до принуда“, обяснява д-р Мендес.

 „Това може да включва модел на лишения – от любов, храна или пари, както и унижение, пренебрегване. Намерението е да се запази властта и контролът върху лицето."

Също така е обичайно жертвите на домашно насилие да се чувстват така, сякаш трябва да защитят извършителите на насилието, добавя Мендес. Според Националната коалиция срещу домашното насилие (NCADV) причините за това могат да включват:

  • Страх, че техният насилник може да стане по-агресивен или да ги убие;
  • Вярване, че насилникът все пак има и добри черти и това е само период;
  • Страх от загуба на попечителство над децата, които може да имат с насилника, или че насилникът може да нарани или убие децата им.

Защо признанията на знаменитости помагат на другите

Когато знаменитости споделят личния си опит с домашното насилие, това може да помогне на тези, които все още са в насилствени връзки, както и на оцелелите, да получат глас. Да не говорим, че това е доказателство, че домашното насилие наистина може да се случи на всеки.

Димитрова за бивш ректор на НАТФИЗ: Заради агент Василев колеги напускат страната, той ни смачка

Когато знаменитости разказват история, хората слушат. Когато говорят, това отваря вратата за разкриване на тези неща. Също така помага за намаляване на стигмата около домашното насилие и за намаляване на чувството на неудобство или срам за тези, които за жертви на насилие", добавя Мендес.

Тези шест знаменитости са били открити за личния си опит с домашно насилие в техните семейства, романтични връзки или професионален живот:

Кристина Агилера

Тормозът, който е преживяла като дете, я смазва. 

Чувствах се в клетка още от детството си“, казва певицата пред "W Magazine" през 2011 г. „Лоши неща се случиха в дома ми, имаше насилие.” По-късно Агилера разкрива, че баща й я е малтретирал физически и емоционално през цялото й детство.

Диана Димитрова намекна, че Юлиан Вергов е насилникът й

Агилера споделя, че връзката й с тогавашния й съпруг Джордан Братман й е помогнала най-накрая да прекъсне цикъла на насилие.

Може да съм огорчена от детството си, но ако не друго, съм благодарна, че имам този опит. Знам, че по-голямата ми цел е да давам сили, да насърчавам другите хора да намерят своя глас.

Тя също така призна, че йогата й е помогнала да се излекува от травматичното си детство. „Целият ми живот е свързан с „бий се или бягай“, но йогата ми помогна да оценя момента и да бъда добре с настоящето“, добавя тя пред Women's Health .

Агилера е продавала на търг билети за концерти и сувенири в полза на благотворителни организации за борба с домашното насилие.

Хали Бери

През голяма част от детството ми майка ми беше бита“, разкрива Холи Бери пред Натали Моралес от NBC-TV. „Домашното насилие може да се случи на всеки, включително на известни личности“, казва Бери. Това не е въпрос на класа или икономика, а дали се цените достатъчно, за да очаквате по-добро отношение, отбелязва тя.

Създават постоянен съвет за превенция на домашното насилие

Белезите, дошли от гледането на малтретирането на майка й от страна на баща й, все още остават, въпреки изключителния успех на Бери. „Борих се с проблеми със самооценката. Понякога съм избирала грешния партньор и съм бягала, ако съм подозирала, че е склонен към насилие“, казва тя.

Насилието от домашен партньор в крайна сметка подкопава самочувствието на оцелелите, карайки ги да се съмняват в способността си да вземат добри решения и разбива самочувствието им“, казва Лиза Пийти, лицензиран клиничен социален работник и терапевт в частна практика в Winston-Salem, Северна Каролина.

Чарлийз Терон

Познавате я като нахакана звезда от много филми, включително нейната роля, спечелила Оскар в Monster, но може би не сте знаели, че Чарлийз Терон е станала свидетел на ужасяващи епизоди на домашно насилие по време на детството си в Южна Африка.

В интервю с Даян Сойер по ABC Терон говори за тези събития. Баща й, Чарлз, злоупотребявал с алкохол. Една вечер той се върнал вкъщи след като пил и започнал да стреля в къщата. Майката на Терон, Герда, стреляла в отговор и го убила.

Известни актриси показват лицето на насилието в изложба

В съда стрелбата била обявена за акт на самоотбрана и майката на Терон никога не е била обвинена. Терон разкрива на Сойер, че ако можеше да промени миналото, „щях да принудя родителите си да се разведат“. Днес тя е Пратеник на мира за ООН.

Риана

Един от най-обсъжданите примери за домашно насилие се случи през 2009 г., когато рапърът Крис Браун се опита да избута от колата си тогавашната си приятелка, поп звездата Риана. Вечерта преди наградите "Грами" същата година той блъска главата й в пътническия прозорец и я удря многократно. Той заплашил да я бие отново, щом се приберат у дома, но Риана накарала асистента си да се обади в полицията, която арестувала Браун и го обвинила в две престъпления.

Браун се призна за виновен в тежко нападение със средства, които биха могли да причинят големи телесни повреди, и беше осъден на пет години пробация и 180 дни обществен труд. Освен това му беше наредено чрез ограничителна заповед да стои далеч от Риана.

25 ноември - Международен ден срещу насилието над жени

По-късно обаче Риана отмени ограничителната заповед срещу Браун и двамата за кратко се помириха - сценарий, който не е необичаен сред жертвите на домашно насилие.

В крайна сметка, казва Риана пред Vanity Fair, тя осъзнала, че не може да промени Браун и заслужава да бъде третирана по-добре. Тя прекрати връзката завинаги през 2013 г.

Все пак емоционалните й белези останаха. През 2015 г. Риана казва пред Vanity Fair: „Винаги съм загрижена дали хората имат добри или лоши намерения.“

Деби Морган

Ако сте фен на  „Всички мои деца“, ще познавате Деби Морган като Анджи Бакстър Хъбард, роля, която й носи награда „Еми“. В реалния живот обаче тя е жена, която е живяла с домашно насилие през по-голямата част от живота си.

През 2015 г. Морган сподели някои от своите преживявания с Опра Уинфри в сегмент от Опра: В един смразяващ спомен Морган си спомня как баща й издевателства над майка й и запушва устата й с ръка.

Международен ден за елиминиране на насилието над жени

Майка ми се опитваше да изкрещи, но не успя да каже нищо. Беше ужасяващо да видя това като малко момиченце“, казва Морган на Уинфри.

Като пример за това как домашното насилие в детството може да помрачи живота на човек, Морган е била омъжена за трима насилници, преди да прекъсне цикъла с настоящия си съпруг, според история в  People през 2015 г.

Мемоарите на Морган за нейните преживявания, The Monkey on My Back, бяха публикувани през юни 2015 г.

Патрик Стюарт

Изтъкнатият актьор, носител на награди Патрик Стюарт израства в страх от баща си насилник, военен ветеран от Втората световна война.

Къде и как жени, жертви на насилие, могат да потърсят помощ

Стюарт, който беше обявен за рицар на Ордена на Британската империя от кралица Елизабет за приноса си към актьорството, каза: „Като дете бях свидетел на многократното му насилие срещу майка ми и ужасът и нещастието, което причини, бяха такива, че ако чувствах, че мога да успея, щях да го убия."

Стюарт не само чувствал, че няма къде да отиде за помощ като дете, но също така казва, че властите често толерирали насилието.

Тя трябва да го е провокирала“, му казва полицията след като ги е извикал, за да спасят пребитата му майка.

Снимки: Getty Images 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм