Вината за лошото качество на млечните продукти е на производителите. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров по време на кръгла маса на тема „Качествени ли са българските млечни продукти?“.

Според Зоров продуктите с водно съдържание над 60% не трябва да носят името сирене. Той отчете, че износът на млечни продукти е намалял, а вносът се е увеличил.

Шоково поскъпване на яйца, захар и масло

От кръглата маса стана ясно още, че има и недостиг на прясно мляко.

Случващото се през последната седмица срещу качеството на българските млечни продукти е черен пиар, заяви Владимир Михайлов – председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Според него превантивният контрол липсва.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

От Българската агенция за безопасност на храните заявиха, че не смятат, че не са на мястото си. Те подчертаха, че не носят отговорността за качеството на произведените продукти, а упражняват контрол върху самоконтрола на бизнесоператорите.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров призна, че вина за качеството имат производителите.

Млечни крави под селекция ще вземат с над 35% по-малко от догодина?

Според него всичко с водно съдържание над 60% не трябва да носи името сирене.

Зоров отчете още, че количеството на вносните млечни продукти към месец септември е повече от износа ни, което винаги е било с обратен тренд.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм