Какви присъди ще получи престъпната банда българи, обвинени в измами със социални помощи за милиони в Обединеното кралство, ще стане ясно днес.

Очаква се съдът в лондонския квартал Ууд Грийн да произнесе размера на наказанията на петимата нашенци, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари на Острова. Процесът се разглежда вече трети ден, като и в сряда бяха изнесени нови сведения за дейността на бандата и беше изслушана защитата.

Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева бяха арестувани през май 2021 година. При обиски в домовете им бяха открити 750 000 британски лири, 900 мобилни телефона, стотици формуляри за кандидатстване за социални помощи. Предполага се, че откритите пари членовете на бандата са прибрали през 6000 фалшиви заявления.

На първото съдебно заседание по делото през април т.г. в съда във Великобритания те се признаха за виновни. Според обвинението българите са източили социални помощи за близо 54 милиона паунда за четири и половина години. Завъртели престъпната схема чрез три „кухи фирми“ и подправени официални документи, сред които лични карти, фишове за заплати, документи от работодатели и лични лекари. С подправените документи българите източвали т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни.