На 28 октомври /събота/ в Скалната средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“ в комплекса Ивановски скални църкви ще бъде отслужена св. Литургия по повод честване паметта на Св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква на 21 май 2022 г. Литургията ще бъде отслужена от свещеници от Русенска епархия и от Румъния.

Честват паметта на Св. Теофана Басараб

Честваната светица е известна в българската история като царица Теодора, първа жена на цар Иван Александър, впоследствие приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е представена като ктитор на храма.

За желаещите да вземат участие в богослужението ще бъде организиран автобусен превоз от град Русе до Ивановски скални църкви. Цената на транспорта в двете посоки е 6 лева. Записването се осъществява в Катедрален храм „Св. Троица“. Броят на участниците е органичен до 20 души.

Необходимо е участниците да са с подходящи обувки за ходене и самите те да имат възможност и сили да вървят пеша – от паркинга до църквата разстоянието ще бъде изминато пешеходно и трае около 20 минути. Автобусът тръгва в 8,00 часа от паркинга на Катедрален храм „Св. Троица“ и се връща след отслужването на Литургията и кратък обяд, осигурен на място.

Повече за Ивановските скални църкви и за Света Теофана чуйте от уредника в РИМ-Русе Евгени Георгиев: