Годината е 2001-ва, датата е 15-ти май, а часът в който от студиото в Плевен започва първото за града и региона предаване на Дарик радио е 14:00 – следобедният блок, в който до 17:00 часа, когато започва Спортно шоу „Гонг“ се представят новини и информация, представяща различни страни от обществено-политическия и икономически живот в област Плевен. Разбира се, програмата на радиото имаше и сутрешен блок - от 8:00 до 10:00 часа.

Екипът тогава, избран след конкурс е в състав: Иван Каневчев - главен редактор, Цвети Георгиева, Владислав Велев, Любомир Петков и Елина Маринова – репортери и Николай Колев - тонрежисьор.

Дарик радио - Плевен се излъчва на честота 88.40 MHz и през първите 10 години се приема във всички общини в област Плевен. От 2004 г. Дарик радио - Плевен се излъчва и за Ловеч и региона на 97,30 MHz. От 2016-та година, Дарик радио - Плевен става част от интегрираната регионална програма на радиото - „Северозапад“, включваща областите: Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, като запазва честотата си - 88,4 MHz.

Главен редактор и рекламен мениджър на Дарик радио – Плевен, както и за сайта www.darik.bg-pleven е Николай Колев. Той е носител на годишните награди  на СБЖ-Плевен: „Репортер на годината“ за 2016-та г. и на Голямата награда „Северно ехо“ - за обективна радиожурналистика за 2020-та година и за 2022-ра година. Отличен е със специална грамота като „Тонрежисьор на годината“ на Дарик радио за 2004-та година.

През годините част от екипа на Дарик радио-Плевен са били познати на цялата плевенска общественост, в страната и по света колеги като Владислав Велев, Цвети Георгиева, Иван Каневчев, Любомир Петков, Ирен Томова, Люба Нинова, Маринела Нинова, Латинка Светозарова, Вероника Христова, Яна Дамянова, Мария Маринова.

В студиото на Дарик радио в Плевен гостуват изтъкнати дейци в областта на културата, образованието, политиката и спорта, изявени граждани и плевенчани, носещи славата на града в страната и чужбина.

Дарик радио е първото частно радио в България с национален лиценз. Медията стартира своята програма на 21 януари 1993 г. точно в 12:00 ч.

Дарик e българска радиомарка, която се отличава с висока разпознаваемост и доверие. Със своя специфичен talk/news/sports/music формат, Дарик радио представя 24-часов микс от модерни програми, които гарантират висока слушаемост.

Заедно с това, продължителността на слушане на Дарик остава една от най-високите в България. Свободата на този формат дава възможност за безгранично разнообразие от теми, гости, програмни елементи, които превръщат всеки ден в неповторимо преживяване за слушателите.

Проучвания показват, че Дарик е най-предпочитаното радио в таргет групата 20-64 години. To е лидер сред слушателите с висше образование, с над средните за страната доходи и икономическа независимост.

С изключително стабилните си показатели, за последните години, Дарик радио се утвърждава като истински пазарен лидер и в национален мащаб, благодарение на своите 16 регионални радиостанции, които създават ежедневна собствена програма.

Аудиторията свързва марката Дарик с вдъхновяващи програми, топ водещи, непрекъснати провокации и изненади. Дарик е вечно променяща се медия, която държи на своето наследство, иновативен мениджмънт, динамични маркетингови идеи и креативност.