Анкара настоява Вашингтон да промени решението си относно програмата за доставка на изтребители F-35 или да върне парите, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу обсъди разширяването на НАТО с унгарския си колега

По-рано САЩ изпратиха официално известие до Турция, че ще я изключат от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35 заради закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

САЩ отмениха съвместния меморандум за F-35 с Турция, като го подписаха със седемте останали партньори в проекта F-35 - Великобритания, Италия, Нидерландия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Чавушоглу: Швеция и Финландия подкрепят терористична организация

Впоследствие турският президент Тайип Ердоган обяви, че САЩ са предложили да закупят други изтребители, но не пето, а четвърто поколение F-16. Това също трябва да бъде съгласувано в Конгреса на САЩ - Държавният департамент лобира по въпроса, убеждавайки конгресмените, че сделката "обслужва интересите на Вашингтон".

"В Конгреса се предприемат действия по въпроса за предоставянето на изтребители на Турция. Що се отнася до F-35, Конгресът трябва да преразгледа решението си. Искаме или да отмени това решение, или да върне парите, които сме инвестирали", каза Чавушоглу за Анадолската агенция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм