Държавното обвинение поиска от щаба на кандидата за столичен кмет Мая Манолова конкретни твърдения за търговия с гласове в избирателни секции с преобладаващо ромско население в София.

Това става ясно от отговор на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с подаден сигнал от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за кмет на София.

В писмото от инициативния комитет се посочват избирателни секции в кварталите Красна Поляна, Слатина, Люлин и Филиповци, където се е осъществило „безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат госпожа Йорданка Фандъкова“.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове“ в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите. При наличие на конкретни сигнали, проверките и разследванията по тях ще бъдат възлагани и извършвани с максимална бързина“, заявява Сотир Цацаров в своя отговор.

По повод изявленията на членове от Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Манолова за кмет на Столична община, направени пред медиите в сряда, пресцентърът на прокуратурата публикува като прикачени файлове пълния текст  на сигнала от този Инициативен комитет до главния прокурор, както и писмото – отговор  на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че в сряда вечерта, по-малко от седмица преди балотажа в неделя, Мая Манолова изрази подкрепата си за протестите срещу избора на новия главен прокурор Иван Гешев.

„Гражданите постъпват по-отговорно от институциите ни при избора на главен прокурор и днес отново са на протест “Светлината ражда Свобода!” от 18 часа пред Президентството. Аз искрено ги подкрепям!“, написа тя във Фейсбук.

Преди балотажа: Мая Манолова подкрепи претеста срещу Гешев

В първия тур на местните избори Мая Манолова получи доверието на 27.79% от гласоподавателите, срещу 36.37% за Йорданка Фандъкова. Двете дами отиват на балотаж в неделя, 3 ноември.

Окончателно: 36.37 % за Фандъкова на първи тур, 27.79 % за Манолова