Историята е доказала, че колкото и безнадеждно установено да е статуквото, винаги е имало и ще има хора, които се бунтуват и които ще придвижат едно общество напред. В следващите месеци от редакторския екип на Кинематограф ще ни припомнят защо това е така в поредица от събития в София и страната под мотото – „Бунт: късо кино за инакомислещи“. Първата прожекция ще е във Враца на 14.2, а в София на 22.2 от 19:00ч в КЕВА. Бунтът, опозицията и допускането на различията са едни от най-фундаменталните принципи и регулатори във всеки социум, независимо дали те са официално признати от държавния апарат. Още повече, на чисто индивидуално и екзистенциално ниво, това са важни и неизбежни под някаква форма стъпки в съзряването на един човек.  

В специално подбраната селекция са включени заглавия от България, Иран, Израел, Великобритания, Канада и Финландия. Това са неспокойни филми с доста провокация, агресия, недоволство, но също така - мечти и много философия. Акцент на събитието  ще бъде „Глад“ (2021) на режисьора и сценарист Петър Крумов, който ще бъде и специален гост в предвидената дискусия с публиката. Неговият филм ще ни въвлече в средновековния и сюрреалистичен свят на едно забравено от бога „царство“, в което върлува вездесъщ глад. Местният деспот е отегчен, жесток и не допуска чуждо мнение, а който не играе по неговите правила остава в най-добрия случай само гладен. Някъде там се появява странен младеж с необикновена черупка, за която твърди, че пресъздава звука на морето. Но дали това ще успее да му спечели благоразположението на тирана?

Лентата на Петър Крумов е ексцентрична, смела и отправяща предизвикателство към традиционния, лесно смилаем кино-разказ.
Пълна програма на https://kinematograf.bg/programa