Зад антибългарската истерия в РС Македония – протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България – стои Русия, която от дълго време работи за дестабилизация на региона.

Ковачевски се срещна с Мицотакис в Гърция

Няма връщане назад в българо-македонските отношения, с ваша помощ ще имплементираме Френското предложение и ще станем член на Европейския съюз.

Това каза специално за БГНЕС бившият македонски премиер Владо Бучковски.

Властите в Скопие наредиха обиск на Културен център „Иван Михайлов”

С агенцията той коментира антиевропейските и антибългарски протести, които се организират в Скопие, и кой стои зад тях и няма интерес от добрите българо-македонски отношения.

Владо Бучковски подчерта, че Москва няма интерес от стабилност в Западните Балкани. Той припомни, че България е изгонила в началото на лятото 70 руски дипломати и дипломатически персонал от посолството на РФ в София, РСМ също е изгонила няколко дипломата.

ВМРО-ДПМНЕ: Френското предложение е защита на българските империалистически амбиции

„Не е тайна, че Русия от дълго време работи за дестабилизирането на държавите от Западните Балкани“, подчерта бившият македонски премиер.

Той е убеден, че в РСМ са се хванали за това, което може да предизвика най-много емоции, а това са българо-македонските отношения.

Груевски: София иска да създаде от РС Македония втора българска държава

„Зад протестите и зад желанието за провеждане на референдум има руско влияние. Рано или късно това ще стане много по-ясно“, подчерта Владо Бучковски, добавяйки, че „не само партията Левица е част от този сценарий“.

Той изрази задоволство, че България и РСМ са запазили добрите си отношения.

Бучковски: Сегашният парламент ще промени Конституцията на РС Македония

„Приятно съм изненадан, че и на официално ниво по времето, когато министър-председатели бяха и Кирил Петков, и Бойко Борисов, както и няколкото служебни правителства задържахме добрите отношения“, каза Бучковски, уточнявайки, че това е било много полезно особено след агресията на Русия срещу Украйна.

Бучковски хвали Борисов за решението му за РСМ

На въпрос дали влизаме в нов етап на двустранните отношения след приемането на Френското предложение, Бучковски отбеляза: „Винаги съм бил оптимист за българо-македонските отношения. Няма връщане назад, ще вървим само напред. Имаше проблеми, тъпчехме на едно място, но никога не се върнахме назад. И ще продължим напред“.

Той също, както и настоящият македонски премиер Димитър Ковачевски, е убеден, че с „българската подкрепа РСМ ще имплементира Френското предложение и дай Боже през 2030 г. ще бъде част от ЕС“.

Съветът на ЕС съгласува документ за преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС

Все пак Бучковски предупреждава, че нещата не могат да се променят за една нощ. Въпреки това той смята, че за в бъдеще дори Смесената историческа комисия по-лесно ще намери общите личности, които ни обединяват. „Убеден съм, че обединени ще продължим да вървим напред“, каза Владо Бучковски. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм