Божидар Андреев е Спортист №1 на Община Сливен за 2023 г. През годината  щангистът се класира четвърти в двубоя на Световното първенство за мъже в Рияд, Саудитска Арабия  и спечели сребро в изтласкването на същия шампионат.
Той е  възпитаник на СКВТ „Христо Бъчваров“ и с актив от 23 точки поведе в класирането, което стана ясно след заседание на комисията, съставена от  представители на общината и спортни клубове. След разгледаните и обсъдени номинации десетката бе определена чрез точков актив за най-доброто им постижение през годината от Световни, Европейски и Балкански първенства. В номинациите участваха 26 състезатели от 10 клуба.

Втори в подреждането на най-добрите спортисти на Сливен с 18 точки е Васил Маринов от АСК ВТ „Стоте войводи“ – пети от Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван и със сребърно отличие в изхвърлянето.

Третото място в 10-ката заема Жулиен Шайков – от СК по акробатика „Стефан Данчев“, който е пети в многобоя на смесени двойки от Европейско първенство и четвърти в балансова комбинация. Той събра 12.6 точки за класацията.

Четвърти е Христо Илиев /лека атлетика/. За четвъртото си място на 100 метра от Европейското първенство за юноши, той получи 11 точки.

В 10-та на най- добрите спортисти на Сливен са и Виктор – Синан Бъчваров / карате/ с 9.8 точки, Станимир Миланов /карате/ със 7.7 точки, Леси Михайлова /карате/ със 7.7 точки, Емине Осман /борба/ с 6 точки, Kристиян Димитров /бокс/ с 5 точки и Коста Панайотов /джудо/ с 5 т.

За най-добър треньор на годината ще бъде отличен Пламен Братойчев, наставник на спортист номер едно на Сливен.

Парични премии и плакети ще получат 10-те най-добри спортисти на Сливен, треньорът на годината и най-добрият спортист при хората с увреждания. Тази година това е Валя Манолова - състезател по спортна стрелба, бадминтон и петанк.

За най-добър отбор е определен юношеският тим на ФК „Сините камъни 2022”.

36 спортисти - индивидуално и три отбора, носители на държавни титли при най-малките до 16 години по приетия регламент за годината ще бъдат отличени в категория  „Бъдеща звезда“ на Общината.

Тържественото награждаване на спортистите ще се състои в зала „Сливен“ на 19 декември от 18 часа. За провеждане на церемонията и за наградите на отличените Общината осигури 17 хил. лева.