Две лъжи лъснаха вчера - че страната е стабилна финансово и че няма проблем с мигрантите. Заради Петков, Василев и Рашков ни спряха за еврото и Шенген. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Любимец, предаде БГНЕС.

"Животът им го върна по най-лошия начин – Бог да ги прости тези хора, деца умират. Когато бяха протестите в Харманли така направихме, че България да бъде давана за пример за нулева миграция. Паралелно с това сме пример за етническа толерантност. Над 30 деца в Харманли ходят на училище. Това е пример за истинска интеграция", добави Борисов.

Надежда Йорданова пред Дарик: списък „Магнитски“ е диагноза на един от големите проблеми

"В същото време каналите, които разтвори Бойко Рашков и „Промяната“, категорично го казвам, ви доведоха да стане ад по пътищата в България. Когато идвах в Хасково и ви казвах „нула миграция“, и довеждах от премиера на Англия до унгарския, австрийския, да не ги изброявам всичките, България ни даваха за пример и дадоха близо 300 милиона лева подарък на българите, че опазваме така границите“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Помните ли вие, когато Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен кацнаха там, на границата? Помните ли? Помните! Но тогава за вас не беше интересно. Няма да коментирам действията на вътрешно министерство, те не са виновни“, заяви Борисов и допълни, че ако имаше политическа класа, щеше да има редовен кабинет и нямаше да се хвърля вина върху служебния.

Кирил Петков: Сводни хора и обща кауза в следващия парламент

„Виновни са лидерите на всички политически партии, защото не съумяха да направят правителство. Служебните министри толкова могат, служебните министри не са избирани. Президентът Радев е избиран за президент, не за премиер. Но понеже ние абдикираме, говоря за всички, от основното си задължение след изборите да се направи редовно правителство, те толкова си могат, фактът е налице“, категоричен е той и добави, че, за съжаление, всичко това струва полицейски, човешки, детски животи, като се има предвид, че преди две години е имало нула миграция.

„Първото обаждане на новия италиански премиер беше с мен. Искаше да дойде да види как съм се справил, ние и нашето правителство. Я, да ви питам, това важно ли е или не е важно, и по категорично от това няма“, подчерта Борисов.

Разговор с Екатерина Захариева за Еврозоната, Шенген и преодоляването на инфлацията

По думите му, когато от ГЕРБ говореха за Еврозоната, всички са били против. „Влизането на Еврозоната е на два такта – политическо решение да те пуснат в чакалнята и в Банковия съюз, това означава, че те харесват, че си добър, че си техният човек. Когато ни пуснаха нас, хърватите се учеха от нас, а нашите приятели от Румъния ги отделиха от нас. Това беше преди две години“, посочи той и призова журналистите да го прочетат, и когато се опитват да манипулират чрез тях, да им го напомнят. „По секунди, когато излезе решението, започна протестът и вдигнатият юмрук пред президентството. Всички, които бяха против бяха там. Защо е политическо? Когато бяхме председатели на Евросъюза, бяхме с водещите три държави – Германия, Франция, Великобритания, тогава се взе решение, че България е най-надежда граница на ЕС. След вчера за какъв Шенген говорят, нима не четат какво става в България – каналите за хора как работят, покровителствани. Да, само ГЕРБ е чист тук, защото при нас беше нула“, заяви Борисов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм