Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората, заети в регионите с въглищни централи.

Пред журналисти Борисов заяви, че кабинетът бързо трябва да обясни какво ще става там.

Припомняме, че в четвъртък се породи напрежение между управляващите формации заради Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които предстои Министерския съвет да приеме в петък.  Те са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.  Чрез тях трябва да бъдат подпомогнати финансово хората, работещи в тези региони, за да могат да бъдат заети в други производства и да не останат без работа.

Плановете трябва да бъдат одобрени от правителството и да бъдат изпратени към Европейската комисия, за да не загуби страната ни над 1,4 млрд. лева.

От ГЕРБ-СДС изразиха притеснения, че фирми, близки до „Продължаваме промяната - Демократична България“, ще се облагодетелстват от европейските пари.

Пред журналисти Борисов обяви, че са били смутени от две изречения в плановете: „Въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени” и „формален процес на избор и оценка”.

Уверението е, че текстовете ще бъдат прецизирани на утрешно заседание на кабинета.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски заяви, че за пореден път се демонстрира некомпетентност по отношение на въглищните централи.  По думите му от ГЕРБ залитат по реториката на „Възраждане”, която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората. Рибарски допълни, че по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения, не ги прави бенефициент по териториалните планове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм