Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече. Всеки ден, всеки час да се борим за върховенството на закона, за борбата с корупцията и контрабандата. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание пред журналисти по повод вчерашното предложение на Европейската комисия да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни.

ЕК: България е постигнала достатъчен напредък

Според него за това, което е отчетено от ЕК, че е свършено добре, трябва да се положат още допълнителни усилия.

Премиерът Борисов поздрави всички, които са работели усърдно и са направили така, че България да има добър доклад. Той изрази съжаление, че някои политически опоненти реагират, че все едно нещо лошо се е случило. Борисов изтъкна, че в доклада никъде не се споменава правителството, а е написано за България.

Юнкер потвърди отпадането на мониторинга над държавата ни

"Утре ще дойдат да управляват, ще имат една държава, която не е под ударите на механизма", каза още Борисов, цитиран от БТА. По думите му с отпадането на механизма се е случило нещо хубаво за България.

Според министър-председателя отделянето на Румъния от България не е хубаво, защото страната ни трябва да върви заедно със съседите си, както и с Балканите, за да има просперитет в този регион.

По повод посещението на "Репортери без граници" в България, Борисов заяви, че не е било възможно да се срещне с тях. Причината е, че когато от организацията са били на посещение в страна ни, се е състоял Европейският съвет и той не е имал физическата възможност да се срещне с тях.

Захариева: Мониторингът може да се прекрати и от следващата Европейска комисия

Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници". Той счита, че единственото нещо, което може да направи държавата ни в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата. Затова премиерът предлага на Министерския съвет "Български пощи" ЕАД да извършват дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", добави Бойко Борисов.