"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по точките от меморандума, предложен от "Продължаваме промяната – Демократична България" и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не". Това каза в петък във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе на посещение в морската столица заради промени в ръководството на варненската организация на ГЕРБ.

"Като Мария Габриел и Николай Денков успокоят обстановката, направят и преглед на министрите, и да дойдат и видят отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашето условие кои ние не можем да подкрепим, защото в края на краищата нашите избиратели ще ни питат "Защо?"... След понеделник, когато видим оценките на министрите, ще говорим за състава на Министерски съвет", посочи Борисов. Той уточни, че наблюдава внимателно процесите в страната и, че лидерите на другите политически партии играели своята политическа игра.

„Кирил Петков ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една червена линия за външния министър и мюретата, в случая ГЕРБ, се хвърлят на нея, а взимаш всичко друго. Много майсторски ход на Кирил Петков. Изведнъж външно министерство стана най-важното. После Денков излезе и каза академично, че не било толкова важно, важно било да се разменим. И докато се разменим, всички агенции и министерства остават за тях“, коментира Борисов. И добави: „Евала на Кирил как изигра всички и остави ГЕРБ да мрънкат. И сега те казват, че за да покажат колко голяма работа са, се отказват от поста външен министър, създават един по европейските въпроси, което е горе-долу същото. И всичко друго остава за тях. Евала, ако са ги научили на нещо в Харвард, това е. И днес чуваме, че Христо Иванов иска да е само с ГЕРБ. Ама нали искахте да ни изчегъртате”.

Според Борисов предложеният от ПП-ДБ меморандум слага над политическите партии неправителствените организации.

И докато си говорим за меморандума, Асен Василев тихомълком смени шефа на "Митниците". Честно ли е, коректно ли е, в тон ли е с всичко това, което говорят от сутрин до вечер. И за да е още по-голямо насилието разбрахме, че следобед е сменено и ръководството на АДФИ. Замина си с един замах шефът. Това важен регулатор ли е? Има ли го в меморандума? Ами, на ДНСК, ГРАО, Агенция по вписванията. Цялото здравеопазване е в ДБ - и министърът, и шефът на Здравната каса. Цялата отбрана е в ръцете на ПП”, оплака се Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че чакат предложението на ГЕРБ. 

Сега чакаме от ГЕРБ някакво предложение. Не може само да казваш: "не сме съгласни с това", "не сме съгласни с онова", "ние не сме съгласни с всичко". Дайте предложение. Ние бяхме абсолютно открити пред българските граждани, с отворена позиция. Сега е хубаво да чуем и техните (на ГЕРБ – бел.ред.). България има нужда не от кулоарни коментари, а от правилните решения в зала и от поемането на отговорност като се сяда на реални преговори и се говорят нещата, които са наистина важни. Стига толкова димки кой ще бъде външен министър и кой не. Въпросът е КЗК ще работи ли като хората следващите 5 години, ще имаме ли Мартин Нотариуса и Пепи Еврото следващите 5 години. Това са истинските въпроси", каза Петков. И уточни, че няма да допуснат ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в службите. "Просто няма как да стане, защото това доверие, което трябва да има между едни партньори, за да можем да дадем възможност да няма контрол на едната или другата партия, го няма", каза още той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм