Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити проекта "Турски поток" и заяви, че тръбата е изцяло българска и има чиста печалба от 1 млрд. и 300 млн. лв. Борисов уточни, че газопроводът е бил използван и със стратегически цели, за да бъде наказана Австрия през есента на миналата година, когато по предложение на финансовия министър Асен Василев бе въведена такса за пренос на руски газ в размер на 20 лв. на MWh.

Лидерът на ГЕРБ коментира и че няма против още днес "Турски поток" да бъде спрян или приватизиран и остана изненадан защо журналисти задават на него въпроса за изчезналата Пътна карта

"Можем днес да спрем "Балкански поток". Крановете са на територията на България или ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите - защо не го пуснат на приватизация, да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения. Към днешна дата твърдя, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 млн. руски газ в България. И колкото и да не им се иска на колегите само руска молекула има в нашите тръби за съжаление".

Борисов уточни, че газопровода се е използвал и за геостратегически цели за оказване на натиск с налагането на таксата от 20 лв. на мегаватчас за пренос на руски газ.

"И среща беше при мене, бяха всичките там и Христо и Атанас, Асен, Киро и аз и решихме така да накажем Австрия. По предложение на Асен Василев, по лошия проект ние гласувахме 20те лв и ние го гласувахме в зала. И никой не каза една дума тогава!?". 

На журналистически въпрос къде е пътната карта за "Турски поток" Борисов отговори лаконично:

"Ма, кво ме питате мене къде е пътната карта?! Като беше Кирил Петков премиер, питахте ли го къде е?"

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят създаването на временна комисия за "Турски поток", но искат към нея да се включи темата Лукойл.