ГЕРБ не участва в преговорите за съставяне на служебен кабинет и до този момент разговори за участие в него на кадри на партията не са водени. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание. Той категорично изключи бъдещото самостоятелно управление на ГЕРБ и ДПС след изборите. По думите му винаги е вярвал на Христо Иванов и през всички тези месеци е подкрепял предложенията му за Конституцията. Той призова ПП-ДБ да гледат постановката "Език мой - враг мой" и да спрат с коментарите срещу партията му.

„Аз към този момент не виждам нещо, за което Христо Иванов да е виновен, за да понася отговорност. Не се променят закони. Просто се доизчиства тази част, в която не е уредено дали шефът на БНБ, заместниците му, сметната палата, омбудсманът, ако стават служебни премиери, им се пази мястото. И дали това е в съответствие със заеманата им длъжност. Това се променя днес само, което не виждам да е някакъв проблем. Даже не е никакъв“, заключи Борисов.

На въпроса как разчита хода на президента да се спре на Димитър Главчев, след като Борисов го "помоли" да не посочва точно шефа на Сметната палата и председателя на Народното събрание Росен Желязков за премиери, лидерът на ГЕРБ каза:

“Аз, освен това казах, че все пак президентът е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Това е негов избор и го приемам.“