Върховният административен съд (ВАС) осъди ОДМВР-Добрич за нанесен побой над Тодор Георгиев Василев - председател на Общинския съвет в Дряново, по известен като DJ Теди Джорджо.

Неговият адвокат Анелия Иванова потвърди, че днес е излязло решението на върховния съд, с което на практика се потвърждава решението на Административен съд - Габрово: ОДМВР - Добрич да заплати на г-н Василев сумата от общо 3000 лв. с лихвите, като с днешното решение се изменя присъденото обезщетение, което общо става в размер на 6000 лева. Присъдените средства няма да донесат по-голямо удовлетворение от това , че справедливостта тържествува, а виновните и провинилите се ще понесат своята отговорност.

Адвокат Иванова сподели: "Важен момент в решението на върховния съд е това, че на практика съдът изцяло сподели мотивите на Административен съд - Габрово, в които беше посочено, че върху моя доверител е приложена неправомерна полицейска сила от служители на дирекцията, респ. нанесени са му множество рани по тялото.

Подобно на първата инстанция и върховната прие, че към инкриминираната дата г-н Василев не е бил под въздействието на алкохол или наркотични вещества и взетите му на 16 срещу 17 декември 2017 година двойни проби са отрицателни, които факти натежаха в делото.

Решението на върховната инстанция е прецедент по отношение на това, че се доказа по делото и съответно прие от съда, че полицейски служители са излезли извън полицейските си правомощия и са упражнили неправомерна физическа сила. В практиката на подобни казуси масово се отхвърля това поради липса на достатъчно доказателства, което тук успяхме с много усилия да преодолеем и да съберем доказателства, че действително в полицейското управление върху г-н Георгиев е упражнено полицейско насилие. 

След това решение, днес ще сигнализираме вътрешния министър за извършване на вътрешна проверка и евентуално дисциплинарна отговорност на полицейските служители, понеже когато такава беше извършена, то същата беше така да се каже “претупана”. Мисля , че служителите на реда са още на работа в системата на МВР",  каза още адвокат Иванова.

Теди Джорджо направи кратък коментар за медиите след излязлото решение и разказа какво предстои:

„Благодаря на всички мои приятели, колеги и фенове от цялата страна за подкрепата!

Изказвам благодарности и на моите адвокати за високия професионализъм и търпение - на доайена на Варна - адвокат Бранимир Балачев, адвокат Б. Тасев и на безкомпромисните в закона адвокат Анелия Иванова от София и адвокат Илияна Илиева от Варна.

Предстои голям благотворителен концерт в Добрич - "НЕ НА НАСИЛИЕТО".

Над 25-познати и популярни певци, артисти и DJ в страната от българския фолклор, естрада, рок и поп, R&B и Hip-Hop, Trap, както и целият елит на поп-фолка ще подкрепят каузата - събраните средства от благотворителния концерт в Добрич, ще бъдат раздадени и дарени на деца загубили своите родители в системата на МВР и ОГНЕБОРЦИ.

Благотворителния концерт ще се предава на живо.

Подробности за мероприятието очаквайте скоро.

Вярвам в Българското правосъдие.
Доброто винаги побеждава, а истината е най-силното оръжие на човека!"