Болница "Шейново" размени две бебета при изписването им. Всяко от двете новородени е предадено на майката на другото. След двумесечния си престой при чужд родител и двете деца са в добро състояние.

ДНК експертиза е потвърдила, че бебетата не са родени от жените, на които са предадени, обясниха от прокуратурата. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви, че размяната е плод на небрежност.

Здравният министър за разменените бебета: Става въпрос за човешка грешка

Директорът на болницата д-р Румен Велев изрази недоумение от случилото се и увери, че не смята, че размяната е извършена умишлено. 

Двете бебета са родени през септември. От тогава до сега грижи за тях полагат майките, на които са предадени. Оказва се, че всъщност двете жени не гледат собствените си деца.

Прокуратурата: Разпитани са 28 лица по случая с разменените бебета

Съмнение, че бебето не е нейно, изразила едната майка след като се вгледала в гривната от родилното отделение, която си запазила като спомен от важното събитие, това обясни заместник-районният прокурор Иван Стефанов.

До момента по случая са разпитани над 28 души. Двете майки също съдействат на разследването.

Столичната община започва проверка на “Шейново“ по случая с разменените бебета

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев заяви, че не вярва бебетата да са разменени умишлено. По думите му, работещите в болницата също недоумяват как се е стигнало до размяната. Според здравния министър д-р Асен Меджидиев причината за неприятния случай е небрежността на персонала.

Бебета са родени преди около 2 месеца, за размяната им директорът на "Шейново" научил миналата седмица, а министърът на здравеопазването - днес.

Алекс, само на няколко дни и изоставен от своята майка, се нуждае от помощ

Началникът на кабинета на здравния министър д-р Меджидиев - Момчил Мавров съобщи, че започват проверки във всички отделения с родилки.

За разпоредена проверка информира и заместник-кметът по здравеопазването Дончо Барбалов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм