„С навлизането на всяка нова технология се появява и съответната технофобия.“ Така главният търговски директор на „Теленор България“ Богдан Узелац коментира за Дарик отдавнашните притеснения на част от българското общество относно безопасността от използването на 5G мрежата, която телекомът вече въвежда у нас.

„Теленор“ обяви старта на своята 5G мрежа от Бургас

Нейният официален старт беше даден от Бургас, като градът с най-добре изградената до момента оптична мрежа и интернет комуникации изобщо. Прочетете и чуйте интервюто с подробности по-надолу и в звуковия файл.

Можете ли да опишете по най-популярен начин с какво 5G- технологията ще бъде полезна за гражданите?

Това, което ще се случи в най-близко време е, че хората ще сравнят оптичната мрежа с 5G мрежата и ще видят по какъв начин тя е по-добра. Клиентите ще могат да използват 5G мрежата вкъщи и тогава вече наистина ще се наслаждават на много по-бърза скорост, почти никакво закъснение, ще могат да качват и свалят файлове по-бързо, ще консумират повече съдържание за изключително кратко време. А запалените по гейминга ще видят едно съвсем ново качество на игра. Това дотук.

А тепърва предстои да видим какви възможности ще се отворят за бизнеса, за промишлеността, ще има много нови възможности за автоматизацията, за „интелигентните градове“ и това е нещо, което ще се развива през времето. А предстои да видим и какви ще бъдат възможностите за употреба в изкуствения интелект. Но наистина всичко е в бъдещето. А то започва с това как потребителите ще започнат да използват 5G.

Защо се нарича „революция“ при положение, че вече се говори и за 6G?

Точно затова са новите технологии. Те са тук за определен период от време. 4G, например, използвахме в рамките на 8-10 години. 5G може би ще е с нас от 5 до 8 години, а след това ще дойде и 6G. Но засега 5G е революционна, защото мрежата е много, много по-надеждна, много, много по-бърза, има възможност в едно място да се включат между 100 и 1000 устройства.

На какво ниво е 5G технологията у нас в сравнение с останалите страни от Европа и света?

Определено не сме първите, които дават начало на 5G мрежата. Ние я тествахме още през 2019-та, преди две години. Но сме изключително амбицирани да я разраснем много бързо. Очакваме някъде към следващата година да сме някъде по средата или вече към горния диапазон като равнище на разпространение и използване на 5G мрежата.

Мобилните услуги ще се оскъпят ли с въвеждането на 5G и трябва ли да си сменяме телефоните, за да използваме тази мрежа?

Точно това ни питат и клиентите. Искаме да го направим максимално опростено за тях. Ако имате фиксиран план не е нужно да доплащате, за да използвате 5G. Що се касае до устройствата, да. Трябва да си смените устройството. Но новите не са много по-скъпи от тези, които работят с 4G, опитваме се да ги предлагаме горе-долу на същата цена. Идеята е да направим плавен преход от 4G към 5G. В момента има много по-голямо разнообразие на устройства отколкото преди няколко години. Имаме 32 устройства, които поддържат 5G.

Темата за 5G стана по-коментирана „за“ и „против“ от тази с ваксините. Опасна ли е?

Целият свят използва 5G и то съгласно най-високите стандарти. Особено що се отнася до електромагнитните полета и аз знам, че в България има едни от най-стриктните изисквания за използване на тези мрежи. Няма никакви доказателства, че 5G мрежата е вредна. Разбира се, с навлизането на всяка нова технология се появява и определена технофобия, но всичко отминава.