Четвърти ден продължава недоволството на миньори и енергетици. Блокирани остават магистрала "Тракия" и Проходът на Републиката, а от тази сутрин и магистрала "Струма". В неделя премиерът Николай Денков заяви, че преговори не се водят с мегафони и през мантинелата. Работещите във въглищните централи обаче настояват териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които бяха изпратени на Европейската комисия в събота, когато беше крайният срок, да бъдат изтеглени и преработени с тяхно участие.

По обед синдикати и протестиращи се събраха, за да формулират исканията си. Първото от тях е осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г. е следващото им искане.

БУЛФОТО

Енергетиците настояват да започне веднага изработване на енергийна стратегия със срок до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Хората искат още отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм