Близо 7000 образи има досега по стените на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, някои са отделни икони, други са в композиции. Това разказва проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които девето лято изографисват храма.

На 26 юли 2022 г. кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с групата и се запозна с процеса на изографисване, което вече обхваща близо 85 процента от стените. Сигурна съм, че това е един най-хубавите храмове у нас и винаги влизам тук с чувство на преклонение и възхита, коментира Корнелия Маринова.

„Това лято рисуваме големите общоправославни светии. Символиката е ясна – те са в основата на нашата църква. Ако кубето най-отгоре е символичното небе с Бог, следват пророците, после евангелистите, които описват събитията. По колоните пък са ликовете на стълпниците, следват образите на светиите  и  т.н. Придържаме се към тяхното точно портретиране, според източниците, според  региона, епохата… Презумпцията е, че човек би повярвал, само ако всичко е истинно. Работим с тънки четки, които са за кавалетна живопис, важен е и най-малкият детайл. Това предава финес на образите“, разказва проф. Владимир Аврамов.

В групата му са още колегите му Васил, Николай, Миро, както и две студентки и един  бивш докторант на професора. Това лято  художниците ще завършат работата по стените най-отдолу. Ще остане за довършване само балконът (епорията).

Интересен момент е, че част от средствата постъпват от  благодетели, които настояват да останат анонимни.  Те харесали много свършеното досега и навярно ще продължат да подкрепят святото дело, счита проф. Аврамов.

Новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий" бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.