Близо четири пъти повече деца и ученици от Русенско участваха в тазгодишното издание на инициативата Европейски ден на спорта, която се проведе в края на месец септември за девети пореден път в цялата страна. Участниците в събитието през 2023-а от региона са от 19 учебни заведения, като техният брой е рекорден – близо 10 000. За сравнение през миналата година в инициативата участваха малко над 2500 деца и ученици. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Данаил Ковачев и Румяна Киризиева от сдружение „БГ Бъди активен”. Събитието бе подкрепено от Ковачев, като фокусът беше поставен върху насърчаването на това повече млади хора да бъдат физически активни. Според областния управител спортуването освен че е сред ключовите фактори за добро здраве, е и основен начин за изграждане на добри приятелства в детските години, а също така учи и на много полезни навици. 

Участниците в събитието имаха възможността да практикуват всякакви видове спорт и игри, като бяха организирани. Имаше и редица тематични събития. Част от тях бяха посветени на опазването на природата, както и на значението всеки да има активна гражданска позиция. Най-активните учебни заведения бяха: детска градина „Снежанка“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, Средно училище „Васил Левски“ и ОУ „Олимпи Панов“. Тези четири учебни заведения са отличени и за приложени добри и иновативни практики при реализирането на инициативата. 

Училищата и детските градини от региона, които са се включили в инициативата, ще получат сертификати за участие от организаторите -  сдружение „БГ Бъди активен“. От там осигуряват и онлайн достъп до наръчници, презентации и други електронни ресурси, които могат да бъдат в помощ на учебните заведения при организирането на спортни празници. Също така те изказват благодарност на Ковачев и екипа на администрацията за оказаното съдействие при подготовката на инициативата, както и за разпространението на информация относно предвидените събития.

На национално ниво част от инициативата са били над 800 учебни заведения и повече от 150 000 деца и ученици, което е с над 14 000 повече младежи спрямо 2022-а. Амбицията на организаторите е през следващата година всички учебни заведения от България да станат част от Европейския ден на спорта в училище. Тенденцията през последните години е за непрестанно покачване на желаещите да участват в събитието. През 2023 г. инициативата бе подкрепена и от над 100 обичани личности от българския спорт. 

По-подробна информация за всички минали и предстоящи събития може да бъде открита на сайта на сдружение „БГ Бъди активен“ – www.bgbeactive.org.