Американската администрация е разработила план в случая на евентуално използване на ядрено оръжие от страна на Русия. Целта на Вашингтон, обаче, е ситуацията около Украйна да не доведе до разширяване на съществуващия конфликт, заяви в интервю за телевизия CBS държавният секретар Антъни Блинкен.

„Имаме такъв”, отговори той в отговор на въпрос дали администрацията има план в случай на използване на ядрено оръжие от Русия.

Руски медии: Путин ще анексира окупираните територии на 30 септември

Блинкен не разкри конкретните стъпки, които Вашингтон би предприел при подобно развитие на ситуацията.

„Няма да се задълбочавам по въпроса какви биха били последиците. Всяко използване на ядрено оръжие би имало катастрофални последици, разбира се, както за държавата, която го използва, така и за много други страни”, каза той.

Администрацията на САЩ е подчертала пред официалните представители на Русия, че безотговорните изказвания относно използването на ядрено оръжие трябва да престанат.

"Ние много ясно казахме на руснаците - публично и в частни разговор, да спрат да правят безотговорни изявления за ядрено оръжие", каза той. На уточняващия въпрос дали САЩ и Русия са имали някакви непублични контакти по темата, Блинкен отговори: "Да. Много е важно Москва да ни чуе и да знае <...>, че последствията ще бъдат ужасни. И ние дадохме много ясно това да се разбере."

Сърбия няма да признае референдумите в украинските региони

Според версията на държавния секретар САЩ са "съсредоточени" върху това да гарантират, че всички страни "действат отговорно" по отношение на декларациите за ядрените оръжия.

Блинкен подчерта, че целта на САЩ е конфликтът в Украйна „да не се разраства и разширява”. В същото време Вашингтон е „решен да направи всичко възможно, за да помогне на украинците да се защитят”.

„Правим всичко възможно, за да подтикнем и други държави да оказват натиск върху Русия”, допълни той.

В момента американската и руската страна не провеждат конфиденциални разговори във връзка с Украйна, уточни Блинкен.

„Не се водят преговори, тъй като до момента Русия не е показала готовност да участва в сериозни консултации. Ако това се промени, ние ще направим всичко възможно, за да подкрепим дипломатическия процес”, заяви държавният секретар на САЩ.

Украинската Одеса отново атакувана от ирански дронове

Блинкен коментира и проведените в обявилите самостоятелност Донецка и Луганска, народни републики, както и в Запорожка и Херсонска области референдуми за присъединяването им към Русия.

„Това са фикткивни избори.” Референдумите се провеждат, за да бъдат „обявени тези територии за руски”. „Но те не са такива. И никога няма да бъдат признати за такива. И украинците имат пълното право да си ги върнат”, подчерта Блинкен.

Американският държавен секретар увери, че неговата работа „в обозримо бъдеще ще бъде фокусирана върху въпроса какво да се направи, за да не може тази малка война в Европа да подпали целия свят”. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм