Над 90 приятели на Фондация "Обществен дарителски фонд Сливен" се събраха за да подкрепят благотворителната кауза в помощ на деца и на малчугани от сливенски села, загубили родител, със здравословни проблеми и за рехабилитация на психично травмирани от ужасите на войната украински деца.

Общата сума на набраните дарения от вечерта са 5545 лв., като най-голямата сума бе набрана от дарените картини на сливенски художници и от малките картини - рисунки върху коприна и копринените шалове, творби на украински жени.

Всеки гост направи избор а коя кауза да дари. Средствата, за които не бе посочено изрично за коя от каузите се дарява, се разпределя поравно за сливенските и за украинските деца. При разпределението 3030 лв. отиват за децата от сливенските села и 2515 лв. за украинските деца.

Представена бе Евгения Бондар - изпълнителен директор на Благотворителен фонд "For My Ukraine". Доброволците на този фонд много често са на местата на бойните действия в Украйна. Осигуряват и разнасят храна за войниците и местното население. Група от психолози са разработили програмата за помощ и рехабилитация на психично травмирани деца. Провеждат терапията, както в Украйна, така и в Грузия. А октомври ще приемем в Сливен група от 17 деца и придружители за 21 дни, благодарение на събраните средства от вечерта, дарения от българи в страната и САЩ, средства на фондацията и на подкрепата на Фондация "Чарлз Стюарт Мот" по Програмата „Глобални предизвикателства Местни решения за Украинските бежанци“ (Global Challenges Local Solutions for Ukrainian Refugees), управлявана от Академията за развитие на филантропията в Полша (ADPP).

Подписан е и Меморандум за сътрудничество и партньорство между Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ и Благотворителен фонд „За моята Украйна“. Целта на това споразумение е да обединим усилия в общата цел - подпомагане на нуждаещи се деца от Украйна и България.

Кампанията продължава с организиране на благотворителен концерт на 10 октомври в зала Сливен, с участието на известната народна певица Галина Дурмушлийска (известна като "славеят на Добруджа") и представителния танцов състав "Тракийче" от Сливен.