Благотворителна акция в помощ на 8-годишно момченце с аутизъм, нуждаещо се от неотложна операция, започна в Пещера. Средства се събират в дарителски кутии, поставени на обществени места и във фирми. Първите малко над 1200 лева от тях вече са събрани и предадени на семейството на детето.

Предстои и благотворителен концерт, организиран от Общинския детски комплекс, Община Пещера, Младежката организация в града и приятели на семейството под наслов "С обич за Ники". Той ще се проведе на 21 юни от 19:00 часа на крепостта Перистера. За Ники на сцената ще излязат ансамбъл "Тракия", Тони Димитрова, Галин, Венета, Татяна, Малката, Данна, Мегсън. Билетите за събитието вече са в продажба.

Николай Янков Гъгов е на 8 години от Пещера с диагноза детски аутизъм, интелектуален дефицит, с вродена деформация на ходилата. Извършено е оперативно лечение на лявото ходило и предстои втора оперативна намеса на дясното краче.

За подобряване на състоянието му са необходими серия от процедури с ХБОТ (хипербарна кислородотерапия), дълга рехабилитация и допълнителни посещения при терапевти, за които семейството на Ники нямат необходимите средства.

Стотици деца в България страдат от аутизъм. Заболяването е обявено за неличимо, а родителите на такива деца не срещат подкрепа от държавата - казва се в призива за помощ.

Средства се събират и по банков път по следната дарителска сметка:

IBAN BG05 UNCR 7000 1525 3307 03
BIC/SWIFT код на УниКредит Булбанк : UNCRBGSF
ТИТУЛЯР: Николай Янков Гъгов
NIKOLAY YANKOV GAGOV