Трябва да се търсят варианти за спиране на движението на колите в Морската градина чрез създаване на буферни паркинги. Това заяви в интервю за Дарик кандидатът за депутат от варненската листа на „Продължаваме промяната – Демократична България” Благомир  Коцев.

„През последните 5-6 години се появиха няколко строежа, които водят и до автомобилен трафик. Трябва да се търсят варианти за спиране на колите чрез създаване на инфраструктура. Паркингът на спирка „Акациите”, който беше застроен, трябва да бъде възстановен под някаква форма. Има варианти, които обаче са свързани с отчуждителни процедури и много разходи. Чрез обединяване на частни и държавни парцели, може да бъде изграден паркинг с подземна и надземна част, а колите да стигат само до периферията на парка, както е било през 80-те години на миналия век. Всички в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България” сме против колите в Морската градина, но имаме различни позиции как да стане това. Като собственик на ресторант „Хоризонт” съм обжалвал кметската заповед за недопускане на коли в парка, защото е незаконна и има по-продуктивни начини да бъде решен проблемът чрез изграждане на паркинги”.

Зоната около Морска гара трябва да се управлява от Община Варна, а не от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, смята Коцев.

 „Варненци трябва да имат по-дейно участие във вземането на решения за тази зона. В момента никой не ги пита дали искат там да има автомивка, или лунапарк”.

Според Коцев трябва да се промени Законът за устройство на териториите, което ще даде възможност Варна да се разширява на юг и север към село Кичево и ще спре презастрояването в останалите райони. За това обаче са нужни инвестиции в инфраструктура, които няма как да се реализират без държавна подкрепа.

Малките земеделски производители трябва да бъдат стимулирани. Голяма част от храните се внасят и това е основна причина за високата инфлация, каза още Благомир Коцев.

Приходите от продажбата на общински имоти във Варна, което решение на местния парламент от миналата година Благомир Коцев обжалва в качеството си на областен управител, са нищожна сума за бюджета на града. Парцелите са изключително ценни, тъй като са зелени площи и междублокови пространства, посочи Коцев.

Кметът Портних: Бойкотът на Варна продължава

„Обжалвах решението, защото има порочност в начина на придобиване на имотите от общината. Новият областен управител също намира незаконосъобразност в действията на общината. При изготвяне на жалбата ползвахме външен юридически консултант, чиито мотиви бяха възприети от юристите на Областна администрация. Получавам нападки от политически опоненти, защото осветлявам проблемите и недъзи на местното управление и спрях такива скандални сделки. Това доста подразни Общинския съвет, тъй като парцелите вероятно са били предвидени за определени инвеститори”.