Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов свика по-рано днес брифинг, на който отговори остро на обвиненията, които новоизбраният градоначалник Петър Куленски отправи срещу него на първата си пресконференция. Повов разкритикува наследника си на поста, като заяви, че до момента от него се чуват само оправдания. И се закани да го съди, ако още веднъж го обвини в корупция.

„Бях достатъчно добронамерен да помоля хората от моя екип да останат на работа и да помогнат на новия кмет по-бързо да влезе в час - каза Попов. - Оставих на новото ръководство работещи системи и екип, функционираща община. В момента всичко е в ступор“.

На обвиненията, че местната хазна е затънала в дългове екскметът отвърна, че това са текущи задължения и те са от 15 години. Което не значи, че Общината е спряла да работи. По думите му, става дума за 16-17 милиона лева на фона на бюджет от 160 милиона лева.

„Ако човек получава заплата от 1600 лева, дали ще се тревожи, че има 200 лева задължения?“ - запита Попов.

Той остро разкритикува Петър Куленски, като припомни, че кметът отговаря за намиранета на пари и решения, не някой друг. И след като вече е избран за кмет, Петър Куленски трябва да търси решения.

„Допускате ли, че ако аз не съм имал решения на тази ситуация и не съм я познавал, бих се кандидатирал за нов мандат? Има решения, но нека да си ги намери той", заяви Тодор Попов, като припомни, че за 16-те години на управлението си не се е случвало да се оправдава с липса на пари.

Прогнозата му е, че ако до Коледа новият кмет не предприеме нужните действия, го чака тежка катастрофа.

Той се спря детайлно и на обвиненията за отклоняване на средства. По думите му, това е практика във всяка община - т.нар. вътрешноведомствени заеми, които се изчистват в края на годината или в началото на следващата. Заяви, че е най-проверяваната публична личност от всякакви контролни институции. И ако е имало нещо нередно, са щели да го „разпънат на кръст 10 пъти“.

Ексградоначалникът се закани, че ако новият кмет още веднъж си позволи да замесва името му в корупционни скандали, ще го съди. И че както е бил коректен да помоли колегите си да останат на работа, сега ще ги призове да напуснат.