Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически, а не юридически цели, коментираха пред Дарик Биляна Гяурова от Български институт за правни инициативи. Тя уточни, че измененията, засягащи съдебната система, в голяма степен са в правилната посока и залагат основата за съдебна реформа, която да осигури независимост на съда и автономност на прокуратурата. Въпросът обаче е как ще бъдат направени последващите законодателни промени и какви хора ще бъдат назначавани в Прокурорския и Съдебния съвет. Именно от това в голяма степен ще зависи дали ще бъде постигната независимост, отчетност и ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Постбланк: Подробности по темата очаквайте по-късно в Денят на Дарик

Промените в Конституцията и в частност измененията, които ще доведат до реформа на съдебната система са част от основните ангажименти, върху които ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ скрепяват своите взаимоотношения. Предколедното бързане промените да бъдат одобрени на второ четене в народното събрание и изказванията, че политическите цели надделяват над юридическите обаче пораждат още повече съмнения в успеха на начинанието и поставят въпроса за истинските намерения, които стоят зад промените на Конституцията, коментира Биляна Гяурова от Български институт за правни инициативи.

Гяурова е категорична, че посоката, която ще се зададе от промените в конституцията е правилна. Въпросът обаче какво ще се случи след това.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм