Парижкият апелативен съд постанови днес, 17 май, присъда от три години затвор, включително една година ефективно, за бившия френски президент Никола Саркози по обвинения в корупция и търговия с влияние, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това е безпрецедентно наказание за бивш френски държавен глава.

След днешното решение на съда обаче Саркози няма да влезе в затвора, а ще носи електронна гривна. Адвокатът му заяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Върховния съд.

Пуснаха от затвора бивш френски министър на вътрешните работи

Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер. Апелативният съд наложи също тригодишна забрана на Саркози да заема изборни длъжности и тригодишна забрана за Ерцог да упражнява адвокатската си професия.

През март 2021 г. той беше осъден на три години затвор - две от тях условно и една под домашен арест с електронна гривна - за корупция и търговия с влияние през тайна телефонна линия, открита чрез подслушване.

Саркози е осъден на една година затвор

Съдът установи, че Саркози и бившият му адвокат Тиери Херцог са сключили "корупционен пакт" със съдията Жилбер Азибер, за да получават и обменят информация за съдебно разследване. Разследващите са подслушвали двете служебни телефонни линии на Саркози. Те са открили, че той е имал трета неофициална, изведена през 2014 г. под името "Пол Бисмут", чрез която е общувал с Херцог.

Съдържанието на тези телефонни разговори доведе до присъдата за корупция от 2021 г. Бившият лидер оспорва обвиненията и незабавно обжалва присъдата си.

В първия ден от изслушването на жалбите през декември миналата година той заяви, че "никога не е корумпирал никого". 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм