Без военен парад премина тази година Денят на храбростта и празник на Българската армия. Традиционната демонстрация не се състоя, защото празникът на армията съвпадна с втория ден на Великден.

Без военен парад премина тази година празникът на армията (снимки)

Снимка: Димитър Главчев и Румен Радев

„Имаше три изтребителя, така че всички видяха колко са добри българските пилоти“, отбеляза служебният премиер Димитър Главчев.

Без военен парад премина тази година празникът на армията (снимки)Снимка: изтребители

6-и май беше отбелязан с церемония пред паметника на Незнайния воин, водосвет на бойните знамена и знамената-светини. По време на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Водосветът беше отслужен от Врачанския митрополит Григорий, който оглави  българското православие след кончината на патриарх Неофит. В ритуала  участва взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили.

Без военен парад премина тази година празникът на армията (снимки)Снимка: Водосвет

В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ в столицата прелетяха 3 самолета МиГ-29. Пред паметника на Незнайния войн бяха поставени венци в знак на почит към загиналите български воини.

В тържеството участваха  президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, кметът на София Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, както и представители на държавното ръководство, на военно-патриотичните съюзи.

Без военен парад премина тази година празникът на армията (снимки)

Снимка: Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

Пред президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Припомняме, че и през 2020 г., 2021 г. нямаше паради, заради  пандемията от COVID-19.  През 2022 г. също не се проведе военен парад на 6 май.

Политическите послания 

Служебният премиер Димитър Главчев честити Деня на храбростта, празника на българската армия и поздрави имениците за Георгьовден и във Фейсбук. „България е имала, има и ще има велики воини, армията ни помни славни битки,народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници“, написа Главчев.

Президентът Румен Радев  пожела на всички мъже и жени под пагон - здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия. „Българската войска винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежките изпитания. Затова в Деня на храбростта и празник на Българска армия отдаваме заслужена почит на своите воини“, добави държавния глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов честити 6-и май. Той пожела на всички именици  много здраве, щастие и успех.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков също написа пост в социалните мрежи. „Днес е Гергьовден - един от най-светлите християнски празници и ден на храбростта. Честит имен ден на всички именници! Честит празник на българската армия!“

Председателят на ДПС Делян Пеевски поздрави българските войници, мъже и жени, посветили живота си на опазването на Родината, както и имениците. „Във времена на войни и множество предизвикателства, единството и заедността, в името на общата сигурност и опазването на живота и здравето на хората, са най-голямата ни сила“, написа той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов поздрави всички българи на Георгьовден и допълни, че е време да върнем честта и славата на Българската армия.

Председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова също поздрави: „Поздравления за военните днес, които са посветили живота си в служба на Отечеството“. Тя честити 6 май - ден на храбростта и празник на българската армия. „Поклон пред паметта на хилядите мъже и жени, проляли кръвта си за славата, свободата и независимостта на България и за сигуростта на българския народ“, написа още тя.

От „Има такъв народ“ също поздравиха за Деня на храбростта, празника на Българската армия и Гергьовден.