Консултации при областния управител за определяне състава на Районна избирателна комисия за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни приключиха без резултат, съобщават от пресслужбата на Областна управа. Проф. Андрияна Андреева от своя страна трябва да вземе решение до 20 април 2024 година, с което съобразно внесените писмени предложения да определи състава, председателя, заместник председателите и секретаря на РИК.

На основание чл.60, ал.1 от Изборния кодекс и отправена покана до политическите партии и коалиции, днес областният управител професор Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 9 юни 2024 година Избори за членове на ЕП от република България и Избори за Народно събрание.

В консултациите взеха участие представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции в 49-то Народно събрание – коалиция „ГЕРБ – СДС“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, партиите ДПС, „Възраждане“, коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“. Те представиха пълен набор от документи, описани в Решение №3051 от 9 април тази година на ЦИК, които съдържат писмени предложения за състава на РИК – Варна, за зам. председатели, за секретар и членове, както и посочените от Изборния кодекс дипломи, пълномощни и декларации и др.

В хода на консултациите представителите на присъстващите партии и коалиции направиха последователно предложения за:

членове на състава на РИК,

за председател на РИК,

за заместник председатели и за секретар.

Единственото съгласие, постигнато от представителите напарламентарно представени партии и коалиции, взели участие в консултациите днес бе относно броя на заместник председателите на РИК, които ще бъдат 4-ма.

Не бе постигнато съгласие за избор на председател на РИК, на заместник председатели и на секретар за предстоящите на 9 юни Избори за членове на ЕПот Република България и Избори за Народно събрание.

Протоколът бе подписан от представители на всички парламентарно представени партии и коалиции, взели участие днес в консултацията при областния управител и ще бъде изпратен в ЦИК. Тя от своя страна трябва да вземе решение до 20 април 2024 година, с което съобразно внесените писмени предложения да определи състава, председателя, заместник председателите и секретаря на РИК.

Припомняме, че съставът на РИК – Варна ще е със 17 членове, включително председател, 4-ма заместник председатели/съгласно гласуваното днес решение/, секретар и членове както следва:

За коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 5-ма членове

За коалиция „ПП-ДБ“ – 4-ма членове

За партия ДПС – 3-ма членове

За коалиция „БСП за България“ – 2-ма членове

За партия „Има такъв народ“ – 1 член.