Изборният ден в област Русе започна навсякъде. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. За момента няма сигнали за нарушения никъде в региона и всички 339 секции отвориха навреме. Организацията по секционните комисии е много добра и няма забавяне в процеса на гласуване. Гласуването върви бързо. На места  се образуваха опашки, но чакането е в рамките на не повече от 15 минути. В някои от общините в русенско се е наложило смяна на членове на секционни избирателни комисии, но промените са били своевременно извършени.

Припомняме, че се гласува с българска лична карта или личен /зелен/ паспорт /за родените след 31.12.1931 г./ Член на СИК откъсва бюлетината и поставя печат на гърба й. След това избирателят гласува за избраната партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат. Гласува се химикал, пишещ в син цвят, със знак X или V, отбелязва се само една преференция. Бюлетината се сгъва и се предава на член на СИК. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Бюлетината се пуска в прозрачната кутия.

Очаквано най-много секции има в община Русе 217. В Бяла те са 26, във Ветово 23, в  Две могили общо 16, в Иваново 18, а в Сливо поле 17. Най-малко са в Борово и Ценово – по 11. 

Почти навсякъде има разкрити и подвижни секции. Техният брой е общо 9, като три от тях са в Русе, а две във Ветово. По една има в Ценово, Борово, Две могили и Бяла. Разкрити са секции и в някои от болниците, както и в ареста в Русе. Пациентите на двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, Центъра за психично здраве в Русе, както и на Държавната психиатрична болница в Бяла и МБАЛ „Юлия Вревска“ също могат да упражнят правото си на вот.

По данни на ГРАО общият брой на избирателите е 189 178.