Депутатите отхвърлиха предложението общинските съвети да вземат своите решения с поименно гласуване. Идеята беше предложена от ПП-ДБ с изменения в Закона за местното самоуправление. При окончателното гласуване в зала обаче едва 24 депутати от ПП-ДБ взеха участие и подкрепиха текстовете. Така от ГЕРБ-СДС и ДПС събраха достатъчно мнозинство, за да отхвърлят поименното гласуване и опита за въвеждане на повече прозрачност в работата на общинските съвети. 

Предложението беше отхвърлено с 75 гласа против срещу 74 гласа за. Самите вносители от ПП-ДБ участваха в гласуването с едва 24 от общо 63 депутати в парламентарната група.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ предложи информацията как е гласувал всеки общински съветник по всяка една точка все пак да бъде включена в протокола от заседанието.

Според Александър Иванов от ГЕРБ-СДС обаче това ще бъде трудно приложимо в малките общини.

В крайна сметка мнозинството в парламента отхвърли и това предложение. 

С промени в Закона за местното самоуправление бяха въведени изисквания общинските съвети да публикуват дневния си ред и да излъчват директно всички свои открити заседания. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм