Армията на Беларус, която е съюзник на Москва, съобщи днес, че е свалила украински разузнавателен дрон на границата си с Украйна, където напрежението остава сериозно след началото на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Дронът е свален с автомат "Калашников". Квадрокоптерът е бил оборудван с камера. Предназначението му е било да извърши разузнавателни операции и да заснеме техническите средства за охрана на границата", твърдят в изявление беларуските граничари. По думите им дронът е забелязан на територията на Беларус, на около 100 м от границата, в югозападния град Кобрин.

Русия нанесе масирани ракетни удари в Украйна

Граничните войски публикуваха и снимки на предполагаемия апарат, на които се вижда малък дрон, паднал в тревата. Според граничарите той е подобен на сваления на 2 ноември в Гомелска област.

Беларус има 900-километрова граница с Украйна. В края на февруари руската армия тръгна от беларуска територия в опит да завземе Киев, преди в крайна сметка няколко седмици по-късно да се изтегли.

Оттогава Украйна се опасява от нова руска офанзива откъм Беларус.

Зеленски: Русия е поръчала 2000 дрона от Иран

Минск, от своя страна, обвинява украинската армия в планиране на преврат в страната. В средата на октомври Беларус създаде обща регионална войскова групировка с Русия, което засили безпокойството от пряка намеса в конфликта.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм