„Ако някой трябва да се осъзнае, това хората, които дават власт на тези, които са по улиците за да ни пазят, а ние сме тук за да заявим ясно и твърдо, че искаме справедливост. Искаме повече на никой гражданин на нашата държава да не се случва да бъде тормозен, нараняван или убиван от официални служби в нашата държава, без причина и поради липса на компетентност и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения“.

Това каза пред журналисти Георги Диков - баща на простреляния от полицай на централен булевард в Плевен младеж Стефан, когато в нощта срещу 6-ти юни беше открита стрелба по лек автомобил с возещи се в него петима млади хора.

Бащи на деца от простреляния от полицай автомобил искат ефективна присъда за стрелеца

„За да осигурим бъдещето на нашите деца и на всички деца в България, ние – бащите, които сме пред вас настояваме, че Наказателният кодекс/НК/ трябва да се ремонтира. Искаме наказанието, особено в чл. 131 от НК да бъде ремонтирано и когато се преценява степента на увреждане, да се съобрази с поведението, целта и намерението на извършителя.

Искаме справедливо наказание и ефективна присъда“, каза Георги Диков от името на още трима от бащите на децата, пътували в автомобила по време на инцидента.

Той изказа благодарност към екипа на д-р Петков в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", който е спасил живота на сина му и добави, че куршумът е минал на сантиметър от гръбначния стълб, от аортата и далака, и на милиметри от белия дроб.

"Сякаш куршумът е избирал от къде да мине и се е постарал да не засегне нито един орган", каза бащата на простреляното момче.

Диян Георгиев, също баща на младеж от автомобила, по който стреля полицай, постави въпроса, дали е взета проба за алкохол и наркотици на всичките - още трима служители на МВР, които са били заедно със стрелеца в необозначения служебен автомобил, и ако да, съответно кога и къде, какви са резултатите, а ако не е взета проба, защо. 

Бащи на деца от простреляния от полицай автомобил искат ефективна присъда за стрелеца

Петър Копчев – баща на друг от младежите, возили се в простреляната кола сподели, че въпросите по случая са десетки.

„След случка като тази, когато в нощта, полицай стреля по младежи като по зайци, в друга държава това щеше да има гръмко порицание. Притеснителна е пасивността на обществото! Притеснен съм също, че вече думите: “Чичко полицай бди за теб“ вече не са верни. Трябва да има присъда за човека, който опита да убие едно от нашите деца!“, каза още той.

Бащи на деца от простреляния от полицай автомобил искат ефективна присъда за стрелеца

Припомняме, че в нощта на 5 срещу 6-ти юни тази година, при инцидент в района на булевардите "Христо Ботев" и "Русе" в близост до Медицинския университет и х-л "Балкан" беше прострелян 19-годишен младеж.

Пред медиите в прокуратурата в Плевен бе обявено, че служителят на МВР, който е стрелял по автомобила, го е направил с личното си оръжие.

На него му беше повдигнато обвинение затова, че в качеството на полицейски орган и във връзка с изпълнение на службата и функциите му, е възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, с което причинил средна телесна повреда на С. Д. на 19 години, което е престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс. 

Присъдата за това деяние е от 2 до 10 години лишаване от свобода и гаранция от 5000 лева. 

Стрелецът не беше задържан по преценка на разследващите с оглед на това, че сам се е предал, съдействал е за разследването и няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Освен това, след обжалване, гаранцията му беше намалена от 5000 на 1000 лв., съобщиха от прокуратурата в Плевен за Дарик радио.