Група момичета са нападнали, а едно от тях пребило момче със специални потребности. Случаят е от Перник и надигна вълна от възмущение след като клип с насилието е разпространен в социалните мрежи.

Прокуратурата се самосезира. Кметът на града се срещна с битото момче и баща му и заяви, че ще бъдат взети мерки. Момичетата от видеото вече са преместени в други училища. 

"Аз бях на работа и ми се обади класната на Илиян. Отидох веднага да го взема и отидохме до съдебна медицина. Подобно нещо не се случва за първи път", заяви бащата на Илиян Петър Ивайлов, цитиран от БНТ.

Той уточни, че в деянието са участвали три момчета и три момичета, които бащата познава, като едно от тях е извършвало подобни действия и преди.

"Радващото в цялата тази ситуация е, че Илиян учи в много добра среда, неговите съученици са го подкрепили в тази и минали подобни ситуации. Община Перник, в мое лице, и перничани проявяваме нулева толерантност към такъв тип деяния, особено в ситуация с дете със специални потребности. Ще следим изкъсо как тази ситуация ще се развие. Ще се работи с Илиян и с двете момичета. Явно има сериозни проблеми в семействата на тези момичета, след като правят подобни неща", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Кметът на Перник обясни, че до края на тази седмица ще се предприемат действия как такъв тип инциденти да не бъдат подминавани и разрешавани.

"Нека това поведение бъде обица на ухото за всеки", коментира Станислав Владимиров.

Във вторник Владимиров категорично осъди деянието от кадрите, заснети с телефон, заявявайки: "Хората със специални потребности имат право на живот без насилие и дискриминация. Агресията и саморазправата не са начин за решаване на проблеми. Те са престъпление и ще бъдат наказвани". 

Според психолог в този случай има две жертви - едното е битото дете, а другото е момичето, което го малтретира. "Това момиче биеше "професионално", тя е била малтретирана, защото знае как да бие. Това не се учи по телевизията или в училище. Потресаващо е, тя е почти на 18 г. и е един бъдещ насилник", коментира Иван Игов.

Според детския психолог трябва да се създаде по програма часове за гражданско образование на учениците.

"В един клас има едно или две деца, които са насилниците и 2-3 деца, които са жертви, всички останали са едно мълчаливо мнозинство. Дори в училище няма часове по обществено знание, които искахме да прокараме по програма. Поне два часа на седмица да се говори как се чувства всяко едно дете, какво е насилие и т.н.?", коментира той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм