Днес, 14 ноември, отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Около 2000 деца до 18-годишна възраст страдат от диабет в България. Родители понякога получават отказ от учебните заведения да гледат децата им. 

Синът на Ренета Василева е на три години. В началото, когато постъпва в детската градина, получава отказ от страна на медицинската сестра да се грижи за детето ѝ, пише bTV.

„Имаше разговор с директорката на заведението и с медицинската сестра, която тогава обслужваше яслените групи. Тя категорично заяви, че такова дете - дете с диабет няма да обгрижва, просто се страхуваше най-вероятно от заболяването и се стигна до конфронтация. Започнаха жалби от наша страна като родители, стигна се и до нейното напускане“, коментира Ренета.

Сформира се нов екип, който преминава обучение, с което да може информирано да полага грижи за децата с диабет.

„Митко дойде при мен първата година, аз съм медицинска сестра от 33 години в тази детска градина и досега не съм имала такъв случай. И все пак човек се учи докато е жив, въпросът е да има желанието, възможността да си на 100% човек“, казва Ваня Павлова.

„Детето не е различно, то е едно обикновено детенце, което се социализира като всички останали деца. Грижата е малко по-специална, но това си е грижа на сестрата и персонала, който го гледа, защото трябва да се следи захарта на детето и веднага да се предприемат мерки, ако е много ниска захарта, да се даде каквото трябва. Ако е висока пак да се сигнализира“, коментира Евдокия Спасова, която също е медицинска сестра.

Оказва се обаче, че подобен проблем има и в други учебни заведения.

„Сега има, от време на време има обаждания от страна на родител, че има проблем с ясла или училище - среща някакъв лек проблем, но не е както преди, когато нямаше сензори и нямаше този постоянен контрол от родителите. Контактът родител-дете е много бърз и много по-бързо се реагира и може да каже как да се постъпи. Факт е обаче, че тези медицински лица все още се страхуват, имат притеснението, че не могат да боравят с тези устройства“, казва Елисавета Котева от Националната асоциация на децата с диабет.

С развитието на новите технологии кръвната захар може да се следи чрез глюкозен сензор, който е поставен на ръката на детето.

„Разликата между едно дете с диабет и едно дете без диабет е никаква, може би разликата е, че трябва да си постави инсулин, преди да изяде една близалка. Той се храни със същата храна като всички останали дечица там, просто по-важното е приетите въглехидрати. Аз като родител се старая да имам под ръка изготвеното меню, на база на менюто и порциите изчислявам въглехидратите и при всяко хранене пускам съответното количество инсулин дистанционно“, коментира Ренета Василева.

А медиците са на мнение, че трябват по-чести обучения.

Според Елисавета Котева това по-скоро трябва да бъде инициатива на медицинското звено към съответната община, които да направят тази инициатива за реобучение.

Подобни обучения се правят из цялата страна, а родители апелират за разбиране и комуникация от страна на учебните заведения, така че децата им да получават равен шанс за обучение.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм