За гъвкаво изписване на инсулин настояват специалисти по ендокринология и представители на организации на хора, болни от диабет, защото нуждите на пациентите са различни в различните периоди от време. Те предлагат, когато човекът с диабет види, че необходимият му инсулин намалява, да има възможност да отиде при личния си лекар и да поиска нужното количество. При гъвкавото изписване на инсулин ще се подобри и контролът на заболяването, смятат специалистите. 

Според състоянието на болестта месечното потребление на инсулин от пациентите е различно. Въпреки това те получават веднъж месечно едно и също количество от медикамента, обикновено надписано от ендокринолозите, обясни доц. Радка Савова.

Това води до огромен „вторичен пазар“ – пациентите си разменят инсулин чрез куриерски фирми, а това влошава качеството на препарата, добави тя. 

Хората с диабет в България са над 600 хиляди, като половината от тях не знаят за заболяването си, сочи статистиката. А тенденцията както у нас, така и в световен мащаб е, те да се увеличават.

Стажант-репортера на Дарик Ангел Георгиев

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм