Синоптичната комисия обяви края на отоплителния сезон. Средносрочните прогнози показват устойчиво затопляне в следващите дни, като не се прогнозира сериозно захлаждане до края на прогнозния период. Това означава, че топлофикациите е време да спрат парното отопление, защото става излишно.

След студения край на миналата седмица и отрицателните сутрешни температури по високите западни полета днес, прогнозите са за бързо и съществено затопляне още от сряда.

Във вторник привечери и през нощта срещу сряда през страната ще премине атмосферно смущение, което ще донесе валежи от дъжд в равнините и сняг по високите планински части. Но влошаването на времето ще е каткотрайно и в сряда вече валежите ще са малко вероятни. 

В четвъртък отново на места ще се създадат условия за кратки превалявания, но от петък нататък до понеделник, времето се очертава да бъде типично пролетно.

В събота и неделя без валежи, предимно слънчево и топло, подходящо за излети сред природата. 

В понеделник, според основните синоптични модели, ще е пик на по-топлото време, като на места в равнините на страната температурите ще се повишат до летни стойности - 27, дори 28 градуса. 

От следващия вторник ще настъпи захлаждане и в температурно отношение ще се върнем към типично пролетни температури - около 20 градуса.

Около 3, а и след 6 април, се очаква да има превалявания и малко по-нестабилно време с преминаването на атмосферни фронтове, тогава и дневните температури ще бъдат относително по-ниски.

В края на тази седмица предстои да преминем към лятното часово време, това е чудесно, тъй като вечер вече ще се стъмва с един час по-късно, което ни дава възможност и след работа да се радваме на отдих навън, вече в светлата част на деня.

Хубава прогноза за типична пролет с динамика, но и сравнително високи дневни температури - ще се радваме на хубав край на месец март и добро начало на април.

Какво лято ни очаква, това тепърва ще се разбере, но част от предварителните прогнози, на базата на промените в южната осцилация и навлизането в период на Ла Ниня показват, че е възможно да имаме лято с малко по-високи от обичайните температури, но и достатъчно валежи. Към тези прогнози в Синоптичната комисия се отнасяме с внимание, защото нищо не е сигурно.

Този, който наблядава свободния пазар на тока вижда, че в последните дни, заради слънчевото време и многото инсталирани фотоволтаични паркове, цената на тока за часове е нула лева. Това води до най-малкото два извода - че повече фотоволтаици не са ни нужни, и че не е ясно как инвеститорите във фотоволтаични системи ще връщат инвестицията, когато би трябвало да продават без печелба, освен ако не получават плащания от държавата.

Разбира се в практиката нещата са по-сложни, но остава въпросът за баланса в енергийната система между всички видове източници на ток, а именно - да не се нарушава необходимия баланс, което би довело до големи диспропорции и още проблеми в енергетиката.

Индийците се похвалиха за рекорден добив на въглища - над 1 млрд. тона, необходими им за производство на електроенергия. И докато Европа се опитва всячески да намали потреблението на фосилни горива останалият свят черпи петрол, въглища и газ във все по-големи количества. Това поставя под въпрос крайния резултата от декарбонизацията, тъй като тя не може да има ефект след като останалият свят добива и потребява огромни количества фосилни горива. 

Глобалната приземна температура остава 14,5 градуса, без промяна. С 0,5 градуса над приетата за средна глобална приземна температура за последния 30 годишен период - източник: temperature.global