Все повече българи са задлъжнели, като причините за това са пандемията от COVID-19, настоящата ситуация в света и, разбира се, инфлацията. Постоянно нарастващите лихви означават, че имаме все повече трудности с изплащането на ипотечните ни кредити. Бързият кредит добро решение ли е при липса на средства за погасяване на месечните задължения по заем и проблеми с недостигащия семеен бюджет?

Добро решение ли е вземането на друг кредит?

Ако се окажете в ситуация, в която нямате достатъчно пари, за да изплащате финансовите си задължения, трябва да потърсите безопасно и бързо решение. Вземането на друг заем невинаги е добър вариант. По този начин може да попаднете в така наречената “спирала от дългове”, от която е много трудно да се измъкнете. Какво може да направите в такава ситуация? Какви решения имате на разположение? Прочетете нашите 5 полезни съвета и ги приложете.

Увеличете доходите си

Въпреки че увеличаването на доходите изглежда трудно постижимо начинание, това е един от най-добрите съвети, които да последвате. Как бихте могли да го постигнете? Има различни варианти като например да поискате от шефа си повишение, да се опитате да полагате извънреден труд или да поемете допълнителен проект или задача. Ако тези опции не са възможни може да пробвате да използвате различни непрофесионални умения, които имате. Например, ако обичате да чистите и разполагате с време, бихте могли да предложите услугите си в някое домакинство или почасово да се занимавате с почистване на търговски обекти и офиси. Можете да превърнете хобито си в допълнителен източник на доходи като се рекламирате в популярни сайтове за безплатни обяви или в тематични групи във Facebook. Също така може да споделите с приятелите и познатите си, че търсите допълнителна работа и със сигурност ще изникнат различни възможности и предложения. Дори допълнителни 250 лева на месец могат значително да подобрят финансовото ви състояние.

Кредитни ваканции и ипотека

В случай че сте загубили работата си поради пандемията или доходите ви са намалели драстично, си струва да попитате вашата банка за кредитна ваканция. Повечето банки предлагат възможност за предоговаряне на условията по кредита, което ви позволява да отложите за известно време погасяването на високи вноски. Междувременно може да потърсите по-добре платена работа или допълнителна работа, за да увеличите разполагаемите си средства и да можете спокойно да обслужвате задълженията си.

Рефинансиране на кредит

Ако имате няколко месечни задължения, може да проучите офертите на различни банки, които ще ви позволят да обедините своите заеми. Този вид кредит ще ви позволи да намалите месечния размер на вноските, които трябва да изплащате. Рефинансирането на кредитите също така е голямо удобство при плащанията. Не е нужно да помните кога и колко голяма е вноската, която трябва да платите по сметката на кредитора.

Месечен баланс

Много често се стига до ситуация, в която напълно да загубите контрол над това колко печелите и колко харчите. Финансовите проблеми водят до безкопокойство и увеличават нивата на стрес. Не знаете колко точно се отразява на общия ви бюджет (от трудов договор, издръжка, социални помощи), камо ли да знаете в детайли за какво точно харчите парите си. Затова е добре да водите отчет за всички фиксирани разходи (наем, комунални услуги, вноски по кредита, храна, козметика и почистващи препарати, транспорт и развлечения). Ако разполагате с точна сметка на всичките си разходи, ще имате повече яснота какво да предприемете, за да оптимизирате бюджета си.

Методът на снежната топка

Избройте внимателно всички задължения, които имате и ги подредете от най-малкото до най-голямото. Отделете колкото е възможно повече пари, за да изплатите най-малкия си дълг. По този начин ще го върнете по-бързо и ще освободите сумата, която ще можете да похарчите за погасяване на допълнителни (по-големи) задължения.

Едно от най-важните финансови правила е да не вземате заем, ако нямате средства да го върнете. Следователно, прибягването до бърз заем с цел възстановяване на финансовата ви стабилност невинаги е най-препоръчителната идея.