Познанията по български език да се проверяват във всички учебни планове и степени на образованието, не само в средното, но и във висшето. Това да се превърне критерий при оценяването и акредитацията на висшите учебни заведения, а владеенето на български език да стане условие за даване на българско гражданство. Това са част от мерките, които учените от БАН предлагат за защита на богатството, красотата и звучността на българския език.

Добро решение в тази посока би било и създаването на български културен институт, подобно на „Сервантес“, „Британския съвет“ или „Гьоте институт“. 

1 708 четвъртокласници са на външно оценяване по БЕЛ в Сливенско

45% от завършващите средно образование у нас са функционално неграмотни. Даните припомни чл.-кор. Иван Гранитски

Призивът отразява тревогата за състоянието на публичната реч и е по инициатива на Отделението по изкуства и изкуствознание на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН. Проф. Иван Илчев обаче заяви, че е скептичен.

1105 четвъртокласници ще се явят на външно оценяване в област Добрич

Въпреки това той смята че са необходими действия, не еднократни, а повтарящи се и насочени не към скорошна, а отдалечена във времето промяна.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм