За поредна година Националната винаро-лозарска камара и община Поморие отбелязват Трифон Зарезан с празнично зарязване на лозята. На събитието, което ще се проведе днес пред производствената база „Черноморско злато“, ще има фолклорна програма, вкусна храна и, разбира се, вино! Това съобщи пред Дарик Йордан Чорбаджийски, изпълнителен директор и член на УС на Black Sea Gold Pomorie. Той покани всички ценители на бългрското вино, лозари и винопроизводители на празника.

Чорбаджийски обясни, че българските винопроизводители и лозари се връщат към традиционните български сортове грозде - димят, мискет, мелник 55, широка мелнишка лоза и др. И, че българинът предпочита да консумира вино в опаковки от 3 и 5 л, което обаче, не остъпвало по качество на бутилираното. 

„Не е иновация, а се връщаме към традициите! Все повече български изби, включително и ние, правим български вина от български сортове. И се опитваме по този начин да сме различни на винения пазар, за да покажем типичните български сортове. Това се налага в последните години. Иначе, избите в България са модернизирани – работим с техника последен писък на модата“, каза Чорбаджийски. Той обясни, че българските винопроизводители правят изключително качествено вино. „Нашите вина са на световно ниво, защото по всички международни изложения и конкурси, където изпращаме български вина, те печелят златни медали и то не един и два, а от 60-70% от пробите, които изпращаме получаваме златни медали“, уточни изпълнителният директор на Black Sea Gold Pomorie. Той обаче подчерта, че нашите винопроизводители не са поставени в равни условия със западноевропейските, тъй като българските получават 13 евро и половина субсидия на дка, а конкурентите от Западна Европа 400-500 евро. „Не може да се надбягваме на 100 метра - те да тръгват от 50-ия метър, а ние да тръгваме от старта. Поради тази причина сме неконкурентоспособни“, каза Чорбаджийски.

След това добави, че земеделският министър трябва да отиде в Брюксел, да „тропне по масата“ и ясно да заяви, че като пълноправен член на ЕС, българските производители трябва да получават същата субсидия.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм