"В Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски съюз (ЕС), който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след поднасянето на цветя на паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Българските политици за Деня на ЕвропаСнимка: Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин

"Очаквам и ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към ЕС", добави Радев.

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем съдържателен дебат за бъдещето на Европа.

Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции за това как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по големите теми", каза още държавният глава.

По думите му кампанията за избори за национален парламент не трябва да заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на Обединена Европа.

„Това е изключително важно за България”, каза той.

Празникът честити и председателят на ДПС Делян Пеевски.

"Европа, това са преди всичко хората, които споделят общия ни дом, казва  в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС", председателят на партията.

Българските политици за Деня на ЕвропаСнимка: Делян Пеевски

"Днес, в Деня на Европа, честваме споделените ни ценности - демокрация, свобода, равенство, отбелязва той. Според Пеевски Европейският съюз е силен, защото е единен. Ние сме по-силни, когато работим заедно с хората", добавя той.

По думите му защото евроатлантизмът няма и не може да има алтернатива. 

"Помним историята и градим общото бъдеще - 448 милиона европейски граждани днес споделяме общите ценности човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, права на човека", посочиха от Министерския съвет във публикация на фейсбук страницата на институцията по повод 9 май – Ден на Европа. 

Честит Ден на победата и Ден на Европа! Заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Българските политици за Деня на ЕвропаСнимка: Корнелия Нинова

"Днес отдаваме почит на милионите, дали живота си в борбата срещу фашизма и затова да има мир в Европа. Нека се противопоставим на днешните прояви на фашизъм", каза Нинова и добави: "Нека спрем опитите да се подменя историята и да се заличава нашата памет. И да не забравяме, че основополагаща цел на Европейския съюз е да насърчава мира в Европа и света. Ние искаме мир!"