Българският военен научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" ще потегли от Варна към Антарктида на 27 декември. Плаването ще отнеме повече от месец, като корабът се очаква да пусне котва пред българската полярна база на ледения континент в началото на февруари. Това разкри пред Дарик проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции.

Маршрутът предвижда преминаване през Средиземно море, спиране за зареждане във военната база на НАТО в Картахена, Испания, през Гибралтар към Атлантическия океан, престой за зареждане на гориво и храна в Аржентина  и от там българският кораб ще се насочи към бурните води на протока Дрейк, където се сблъскват два океана - Тихият и Атлантическият, разказа проф. Пимпирев, който ще води експедицията.

Това ще е историческо плаване за морската история на България. За първи път научно-изследователски кораб с български флаг ще плава в Световния океан. Освен това български военноморски кораб за първи път ще премине екватора.

Историческият рейс ще бъде осъществен с 67-метровия кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд бе придобит от Висшето военноморско училище във Варна през юли миналата година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана първата номинирана за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

През ноември полярниците ни проведоха тренировъчен лагер заедно с офицерите от научно-изследователския кораб, с  които ще пътуват и работят заедно в най-суровите условия на Земята. Екипажът ще е от 21 военнослужещи, включително един военен лекар.

Още за историческото първо плаване на наш научен кораб в Световния океан - в прикаченото аудио.