Любопитно е защо ние хората обичаме да гледаме филми, от които ни побиват тръпки. Филми, които пробиват черупката на самообладанието ни и за момент ни изкарват извън него. Колкото по-фундаментално ни разтърси, толкова повече ни харесва един трилър. Това ще се опитаме да разберем на 8 Февруари от 19:30 в Cine Grand (Park Center), София, когато платформата Кинематограф ще представят специална програма, посветена на жанра Трилър.

Дали така събуждаме праисторическата си нужда от мистерии, риск и адреналинови ситуации или пък преживяваме катарзисен момент, които ни освобождава от нашите страхове? Където и да се крие отговорът на този въпрос, въоръжете се с цялото си хладнокръвие, тъй като от редакторския екип на Кинематограф са подготвили селекция, която ще отпрати вашите сетива на предела на поносимото напрежение. Една програма, която е своеобразна панорама на най-доброто в късометражния трилър, който умело се превъплъщава в най-различни форми, защото автентичният трилър не е точно жанр, а особено състояние, до което е докаран зрителя.

Акцент на вечерта ще бъде българският филм „Нощна смяна“ на режисьорския тандем Еди Шварц и Йордан Петков. Двамата ще бъдат специални гости на прожекцията и ще са на разположение на публиката за кратка дискусия. „Нощна смяна“ е носител на наградата за най-добър български филм на IN THE PALACE International Short Film Festival. Сюжетът на лентата ни запознава с Антон, чиято екзистенциална безпътица го отвежда на възможно най-неподходящото и мрачно работно място -  нелегална мина за добив на въглища. Дали ще успее да се измъкне от дупката, в която живее и работи или пък ще прокопае още по-дълбок ров? Това е един филм за грешните избори, за безскрупулния свят на дребните мошеници, за отношението към малцинствата и за работната експолоатация в едно общество, разделено на бедни и богати.

Сред другите заглавия ще имате възможността да видите и съпреживеете бруталната надпревара с графика на високоскоростните влакове, преминаващи през тунела под Ламанша, който се оказва и маршрут за бежанци, както и изкушенията и последствията на едно предложение, отправено от мистериозно тайно общество. Ако пък мислите, че трилърът е задължително изтъкан от мрачна и трагична история, то от Кинематограф са подготвили опровержение на това твърдение. „Съспенсът“ може да предвещава и качествен хумор, така че се подгответе за пълна палитра от преживявания.

Филмите, които ще бъдат показани са от България, САЩ, Сингапур и Великобритания.

Пълна програма на kinematograf.bg/programa

Списък от фестивалното представяне на филма:

Awards: 
Best National Film - In The Palace International Short Film Festival
Best Short Film - BIFF (Burgas International Film Festival
Critics Award - GOLDEN ROSE Bulgarian Feature Film Festival
Prix Du Jury - Mamers en Mars, Festival de Films Européens. 
Prix Du Jury - Interprétation Masculine - Hristo Petkov - Mamers en Mars, Festival de Films Européens.
Best Short Film Award - Festival Du Cinema Bulgare, Paris

Selections:
Clermont-Ferrand International Short Film Festival - International Competition program
BSFF - Brussels Short Film Festival - Official selection
Sofia International Film Festival - Official selection
Close:Up Reykjavik Film Festival - International Competition