Служба на хората и извършване на хуманитарна помощ е сред основите, залегнали създаването на Lions International. Именно тази кауза положи началото на съвместно сътрудничество два от най-силните клубове в България и съседна Турция.

Истанбулският ANKA и бургаският "Via Pontica" имат сериозна биография в реализирането на инициативи с благородна цел. Членовете на двете общества в съседните държави осъществяват редица дейности, свързани с развитието на позитивните стъпки в полза към обществото.

Поставили желанието си да разрастват своята дейност в още по-големи мащаби за да помагат на хората и нуждаещите се, те решават да обменят опит и да сключат съдружие за да надградят добрите практики. След месеци активна комуникация и оформяне на общи цели и планове за сътрудничество, на 25 ноември в Бургас пристигна официална делегация от Република Турция, водена от дистрикт-управителя на Дистрикт 118Е Истанбул, Генел Юнетмен. В присъствието на десетки гости, сред които дистрикт-управителят на Дистрикт 130 България ,Цевети Шопова и общественици, се проведе церемонията, даваща символно начало на съвместната работа.

"Убеден съм, че ни предстои много успешно партньорство. В бъдеще ще реализираме много благородни задачи в по-голям мащаб, защото вече имаме подкрепата на прекрасни хора, с които заедно ще служим в полза обществото". Това каза в приветственото си слово президента на ЛК "Виа Понтика" Деян Денев, преди да положи подпис, заедно с турският си колега, президентът на "Анка", Ернюр Саджлам върху агремана за побратимяването. С документа се официализира спогодбата между клубовете от двете държави.

В домакинството на един от най-красивите градове у нас - Бургас и Дистрикт 130 България, съботната церемония постави основите на ново ниво в международното сътрудничество с мисия за доброто към хората и каузите за обществото.