Близо 170 000 килограма е “спасената” храна, която е предоставена за миналата година на над 60 000 души в нужда и е на стойност почти 2 250 000 лв. Това обясниха от Фондация „Българска хранителна банка” при представянето на отчета си за 2023 година.

За изминалите 11 години е спасена храна на стойност близо 11 млн. лв. Все още обаче в страната се разхищават на годишна база количества от над 400 хиляди тона, според данни на Националния статистически институт, цитирани от организацията. От там смятат, че това е изключително голям ресурс, който би могъл да бъде насочен към социални програми, без това да струва допълнителни средства на държавата. 

С програмата „Подай ръка на храната” на Българската хранителна банка, те се обръщат към различните компании с призив да се включат и да предадат на едно място храна, откъдето тя да може да достигне до хиляди нуждаещи се за часове, обясни изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова:

“Официалните данни показват, че са 65% е храната, която се губи на ниво първично производство и сектор “Преработване”. Още около 5% е храната, която е по веригата в ресторантьорския бранш, търговските вериги и останалите проценти, 30% в домакинствата, не са в нашия фокус на работа”.

Относно това какво мотивира или демотивира компаниите да участват няма единен отговор, коментира Илиан Йорданов от Фондация “Българска хранителна банка”.

“Компаниите може би не знаят и не познават всички възможности на хранителното банкиране. Идентифицирали сме този въпрос за решаване и тази година, започвайки още от следващия месец, заедно с Българската агенция за безопасност на храните организираме една серия семинарни срещи в големите областни градове, в които да запознаем хранителната индустрия с възможностите на хранителното банкиране”, заяви Илиан Йорданов.

Компании или организации, които искат да се включат, могат да открият информация как да го направят на сайта на Българската хранителна банка.

Чуйте прикачения звуков файл