Тази година българска делегация няма да пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън, реши Светият синод. Причината е ескалацията на напрежението в Израел. На днешното си заседание Светият синод посочи и епископите, от които ще бъде избран новият сливенски митрополит. Сред тях обаче липсват имената на епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха двамата кандидати, избрани от епархията и чийто избор бе касиран през месец февруари от Светия синод. Говорителят на синода митрополит Киприан, поясни:

"Предвид продължаващите военни действия в Израел, Светият синод взе решение тази година да не се пътува до Израел и светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България."


На днешното си заседание синодът определи и списъка на избираемите епископи за нов сливенски митрополит. Това се случва за втори път, след като първата процедура бе касирана заради постъпили жалба и доклад и се стигна до протести в защита на посочените от епархията кандидати – епископите Йеротей и Михаил.
 

Тогава най-много гласове получи епископ Йеротей. Имената и на двамата епископи обаче липсват в новата листа на синода. В нея са включени шестима епископи, сред които е и Знеполският епископ Арсений от Пловдивската митрополия, който при първата процедура остана трети.


Новият сливенски митрополит ще бъде окончателно избран на 26 май.